Klaudia
-3 °C
3 °C

Az abu-grébi börtön vezetője tudhatott a kínzásokról

2006.10.17. 07:22
Egy amerikai vezérőrnagy tanúvallomásában elmondta, hogy Steven L. Jordan alezredes, az abu-grébi börtön kihallgatási központjának igazgatója tudott a jogsértésekről, de nem vetett véget azoknak. Az 50 éves alezredest 12 bűntettel vádolják, ha minden vádpontban bűnösnek találják, 42 év börtönt kaphat.

A foglyokkal szembeni embertelen bánásmódról hírhedt iraki abu-grébi börtön kihallgatási központjának igazgatója tudott a jogsértések némelyikéről, mégsem tett semmit, állította eskü alatt az amerikai haderőnek az ügyben korábban vizsgálatot végző vezérőrnagya.

George Fay vezérőrnagy tanúvallomásában elmondta, az általa vezetett vizsgálatból kiderült, Steven L. Jordan alezredes a börtön kihallgatási részlegének tényleges parancsnoka volt, s nem csupán egy összekötő a vallatási központ és az amerikai haderő magasabb rangú tisztjei között, mint ahogy azt korábban állította.

A világszerte felháborodást kiváltó fotók
A világszerte felháborodást kiváltó fotók

Fay szerint Jordan tudott a jogsértések némelyikéről, de nem vetett véget azoknak. Az 50 éves alezredest - aki az eddigi legmagasabb rangú amerikai tiszt, aki ellen eljárás folyik az Abu Graib-i visszaélések ügyében - 12 bűntettel vádolják. Ha minden vádpontban bűnösnek találják, 42 év börtönt kaphat.

2003-2004-ben az Abu Graib-i börtönben a börtönőrök feladatát ellátó amerikai katonai rendészek éjszakai szolgálatban kínozták, gyötörték és szexuálisan megalázták a foglyokat. A Bagdad melletti fegyintézetben történt kegyetlenkedések napvilágra kerülése világméretű botrányt okozott 2004 áprilisában. Az annak idején az egész világsajtót bejárt képek keltette felháborodás nyomán indult vizsgálat eredményeként eddig tizenegy - alacsonyabb rangú - amerikai katonát ítélt el az amerikai katonai igazságszolgáltatás.