Grúz-orosz huzavona Dél-Oszétiáért

2006.06.01. 12:18
Az orosz külügyminisztérium virtuálisnak minősítette Grúzia Dél-Oszétia feletti szuverenitását, és a szakadár régió önrendelkezésének elvét legalább olyan fontosnak ítélte, mint a kaukázusi köztársaság területi egységének helyreállítását.

"Tiszteletben tartjuk a területi integritás elvét. De ez az integritás Grúzia esetében egyelőre inkább lehetséges állapot, semmint tényleges politikai-jogi valóság, és létrehozni csakis bonyolult tárgyalások útján lehet, amelyeken a dél-oszét alapállás a nemzetközi közösség által nem kevésbé elismert elven, jelesül az önrendelkezési jogon nyugszik" - fejtegette az orosz tárca csütörtöki közleményében.

"Dél-Oszétia területe jelenleg kívül esik Tbiliszi ellenőrzésén, és felölel egy nemzetközileg elismert konfliktusövezetet, amelynek rendjét a Vegyes Ellenőrző Bizottság határozza meg és felügyeli a neki alárendelt Vegyes Békefenntartó Erővel együtt" - hangsúlyozta a moszkvai minisztérium, képtelenség gyanánt elutasítva azt az új tbiliszi követelést, hogy a békefenntartók orosz kontingensének tagjai számára szerezzenek be grúz vízumot a (Dél-Oszétiát Grúzia törzsétől elválasztó) konfliktusövezetben való tartózkodásra.

Georgi Haindrava grúz konfliktusrendezési miniszter ugyanis szerdán követelte, hogy folyamodjanak grúz vízumért azok az orosz békefenntartók, akik előző nap az (orosz-dél-oszét határon lévő) Rokszkij-alagúton át érkeztek a térségbe egy előre bejelentett váltás keretében.

Az 1992-es grúz-orosz egyezményben egy-egy ötszáz fős orosz, grúz és dél-oszét zászlóaljat rendeltek ki Vegyes Békefenntartó Erőként a tűzszünet ellenőrzésére, miután Dél-Oszétia háborúval elszakadt Grúziától. Tbiliszi, amely a szakadár régió feletti ellenőrzésének visszaállítására törekszik, azzal vádolja az orosz békefenntartókat, hogy a dél-oszét szeparatisták pártját fogják.

Mihail Szaakasvili grúz elnök több mint két éve, a hatalomra jutásakor azt ígérte, hogy helyreállítja Tbiliszi fennhatóságát a szakadár területek fölött. Grúzia és Oroszország kapcsolatai azóta lehűltek, köszönhetően például a Grúziába tartó gázvezeték szándékos felrobbantásának, vagy a gázárvitának, illetve az orosz békefenntartó csapatok állítólagos részrehajlásának. Észak-Oszétia ugyanis Oroszország része, a Grúziától elszakadni akaró oszétok is Oroszországhoz csatlakoznának. A kaukázusi ország a Nyugathoz fordult segítségért, az orosz csapatokat még februárban távozásra szólította fel, és a Független Államok Közösségéből való kilépését is fontolóra vette.  • Tippek
  • Személyi kölcsön