Gusztáv
-4 °C
1 °C

Sevardnadze kész tárgyalni

2003.11.23. 11:34
A grúz elnök hajlandóságot mutatott az ellenzékkel való tárgyalásra. A nemzeti gárda pedig bejelentette, hogy az ellenzéket támogatja.
David Tevzadze grúz védelmi miniszter még vasárnap reggel bejelentette, hogy a hadsereg még nem tartja szükségesnek a katonai erő alkalmazását a rend helyreállítására, és nem is kapott erre parancsot Eduard Sevardnadze elnöktől, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is. A miniszter ugyanakkor hozzátette: a hadsereg nagy figyelemmel kíséri a fejleményeket, és kész gátat vetni a káosz terjedésének.

Az elnök egy szóvivője korábban azzal fenyegetőzött, hogy Sevardnadze átadja a belpolitikai helyzet fölötti ellenőrzést a hadseregnek, a védelmi miniszter azonban vasárnap azt hangoztatta, hogy a rendkívüli állapot kihirdetése nem jelenti szükségképpen az erő alkalmazását. Tudomása szerint az ellenzéki vezetők vállalták a felelősséget a közrend fenntartásáért.

David Tevzadze nem fejtette ki egyértelműen a hadsereg állásfoglalását, csupán annyit mondott: "Megvan a törvényes hatalom (Grúziában), de másfelől vannak olyanok, akiket nem nevezhetek hatóságoknak, ám befolyásolják az eseményeket".

Átállnak az erők

A tbiliszi védelmi minisztériumot őrző több száz fős grúz nemzeti gárda is átállt vasárnap a kora délutáni órákban az ellenzék oldalára. A nemzeti gárda átállását Vaszil Maglaperidze, az ellenzék egyik vezetője jelentette be. Ezt megelőzően a belügyminisztérium különleges egységeinek egy ötven fős alakulata közölte csatlakozását a tüntetőkhöz.

Sevardnadze hajlandó tárgyalni

Levan Alekszidze, Sevardnadze elnök nemzetközi jogi tanácsadója nem sokkal később újságírók előtt kijelentette: elismeri Nino Burdzsanadze ideiglenes államfőnek nyilvánított ellenzéki politikus legitimitását és szolgálatába áll. Alekszidze emlékeztetett arra, hogy a grúz alkotmány szerint az elnök helyettesítése az ország második közjogi méltóságával lehetséges, ha az államfő nincs abban a helyzetben, hogy betöltse hivatalát és a tanácsadó szerint most ez a helyzet állt elő.

Eduard Sevardnadze grúz államfő vasárnap bejelentette, hogy kész megvitatni az előrehozott választásokat az ellenzékkel. Az elnök egyúttal közölte azt is, hogy tárgyalások kezdődtek a kormány és az ellenzék által ideiglenes államfőnek nyilvánított Nino Burdzsanadze között.

Sevardnadze a párbeszéd megkezdéséhez azt a feltételt szabta, hogy az ellenzék hagyja el az általa elfoglalt állami épületeket. Az ellenzéki erők ugyanis szombat óta megszállva tartják Tbilisziben az elnöki palotát és a parlamentet. Az államfő szerint mindenkinek meg kell értenie, hogy a régi parlament már nem létezik, az új parlament tegnap kezdte el működését.

Sevardnadze szerint vissza kell állnia a rendnek, és neki az elnöki palotában kell dolgoznia, nem a rezidenciáján, ahol jelenleg tartózkodik, a parlamentnek pedig a parlamentben.

Békésen tüntetnek

Az Index ma reggel telefonon elérte Eörsi Mátyás országgyűlési képviselőt, aki az Európa Tanács delegációjának vezetőjeként a választások megfigyelésére utazott a grúz fővárosba. A képviselő lapunknak elmondta, hogy tbilisziben több ezer tüntető van az utcákon, ennek ellenére nyugodt a helyzet, a helyi és a légi közlekedésben nincsenek fennakadások.

Eörsi Mátyás fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ma reggel megérkezett Tbiliszibe Igor Ivanov orosz külügyminiszter, akinek az első útja az ellenzéki tüntetőkhöz vezetett. A képviselő szerint már tárgyaltak az ellenzéki vezetőkkel, és a mai napon tovább folytatják az egyeztetést.

"Azt fogjuk javasolni a két félnek, hogy vegyék komolyan egymás érveit, és lehetőleg alkotmányos módszerekkel oldják meg ezt a belpolitikai válságot" - mondta az Indexnek Eörsi Mátyás. A képviselő később az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy olyan mennyiségű és súlyú csalás, visszaélés történt a november másodikán lezajlott grúz választásokon, hogy nem lehet a létrejött új parlamentet legitimnek tekinteni. A politikus elmondta: az új helyzetben az a feladatuk, hogy értékeljék a fejleményeket, és próbáljanak közvetítőként fellépni a felek között, fejtsék ki nekik az Európa Tanács véleményét, és tegyenek javaslatot a békés és alkotmányos megoldásra.

Bevetik-e a hadsereget?

Eörsi Mátyás szerint nagy kérdés, hogy Eduard Sevardnadze el van-e szánva a tűzparancs kiadására, és lesz-e aki végrehajtja. Egy ilyen fejlemény rendkívül veszélyes lenne, hiszen a kaukázusi országban 1991-ben volt már egy véres polgárháború. A politikus nem látott olyan jellegű katonai mozgásokat a grúz fővárosban, amelyek a hadsereg beavatkozási szándékára utalnának.