16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Tüntetők szállták meg a grúz parlamentet

2003.11.22. 15:09
Eduard Sevardnadze még a Parlamentben volt, amikor a tüntetők megrohamozták az épületet. Eörsi Mátyás Tibilisziben van, és holnap tárgyalt volna a grúz elnökkel. Események percről percre.
Tüntetők törtek be az elnöki palotába és a parlamentbe Tbilisziben, miután tegnap Eduard Sevardnadze grúz elnök egyik közeli munkatársa pénteken beismerte, hogy a november 2-i választásokon súlyos csalásokat követtek el.

A grúz radikális ellenzék vezetője ultimátumot intézett a szombati ellenzéki nagygyűlésen Eduard Sevardnadze államfőhöz: ha negyvenöt percen belül nem ismeri el választási vereségét, akkor "előkerítik" őt.

Később a tömeg az elnöki palotához vonult, és az épületet körülvevő rohamrendőrök ellenállásával dacolva sikerült eljutnia a palota rácskerítéséig, pedig a rendőrök füstbombákat is bevetettek a tüntetők távoltartására. Az államfő viszont nem az elnöki palotában, hanem a parlament épületében tartózkodott. A tömeg korábban az oldalára borított két rendőrségi autóbuszt, amelyek megkísérelték elállni az útjukat.

Mihail Szaakasvili
Klikk a képre!
Mihail Szaakasvili, a Nemzeti Mozgalom vezetője először a Szabadság téren található tbiliszi polgármesteri hivatal erkélyéről beszélt a téren összegyűlt több ezer fős ellenzéki tömeghez, amelynek tagjai nem sokkal előtte érkeztek a fővárosba az ország különböző részeiből.

A parlamentben tartózkodó államfő újságírók előtt azonnal válaszolt Szaakasvilinek: hajlandó tárgyalni az ellenzékkel, de ultimátumot nem fogad el. A parlamentet megválasztották, annak ma el kell kezdenie a munkáját, tette hozzá Sevarnadze. Elismerte ugyanakkor, hogy történtek szabálytalanságok a választásokon, amelyeket az ő pártja, az Új Grúziáért nyert meg. Mint mondta, a leadott szavazatok "8-10 százaléka érvénytelen volt", de ezt csak bíróságon lehet megtámadni.

Mihail Szaakasvili, a Nemzeti Mozgalom vezetőjének beszéde után tömeg gyűlt össze az elnöki palotánál, de mivel az elnök éppen a parlamentben tartózkodott, a tűntetők átvonultak a törvényhozás épülete elé. Itt a CNN jelentései szerint megütköztek a rohamrendőrökkel, és több rendőrautót fel is borítottak.

Menekülnie kellett

"Ez itt a parlament. Nem az utcán vagyunk. Hadd lássa Grúzia, mi folyik itt" - közölte Sevardnadze, aki még nyitó beszéde előtt testőreivel együtt távozni kényszerült a teremből.

Az amerikai hírtelevízió élő egyenes adásban közvetíti a grúz parlamentben zajló eseményeket, ahova pár perccel három óra előtt betörtek a tüntetők. A képeken feltűnt Eduard Sevardnadze is, akit testőrei menekítettek ki az ülésteremből, ahol jelenleg együtt ünnepelnek a tűntetők és az ellenzék képviselői.

Az elnök fegyveres testőrök kíséretében gépkocsival hajtott el a parlamenttől. Távozása előtt kijelentette: "Nem mondok le. Akkor távozom, ha elnöki mandátumom az alkotmány szerint lejár". Más források szerint Sevardnadze azt mondta, hogy minden kérdést el lehet törvényes úton intézni, és ők az igazságot akarják.

Mihail Szaakasvili, a grúz radikális ellenzék vezetője a több száz híve által elfoglalt ülésteremben bejelentette: "Megkezdődött a bársonyos forradalom Grúziában". A politikus hozzátette, ők nem az erőszak hívei.

Kisebb tettlegességre került sor, mikor Szaakasvili távozásra szólította fel a kormánypárti képviselőket, az ellenzéki vezető azonban nyugalomra szólított fel, mondván: az egész világ őket figyeli most.

Az emelvényen ezt követően Nino Burdzsanadze előző parlamenti elnök - a másik radikális ellenzéki párt vezetője - kapta meg a szót. "Mindent megpróbáltunk, hogy ezt elkerüljük, de Sevardnadze minden esélyt eljátszott a békés megegyezésre" - mondta a politikus asszony, hozzátéve: a grúz emberek nyertek a választásokon azzal, hogy megelégelték a velük űzött játékot.

Fegyveres összecsapásról egyelőre nem érkezett hír, a parlament előtti teret ellepték az ellenzéki tüntetők, a jelenlévő jelentős létszámú rendőrség nem avatkozik bele az eseményekbe. A CNN értesülései szerint azonban a tűntetők megpróbálták feltartóztatni a grúz elnököt kimenekítő gépkocsi konvojt.

A parlament elfoglalásakor szombat délután az ellenzéki tüntetők a belügyminiszter szerint megsebesítettek több rendőrt, közülük kettőnek az állapota súlyos. Koba Narcsemasvili grúz belügyminiszter szombaton közölte: két rendőr eszméletlen állapotban van a támadást követően. "A parlament elfoglalása törvénytelen, ez a törvények súlyos megsértése, de mi megpróbáltuk elkerülni a vérontást" - tette hozzá.

Eörsi Mátyás Grúziában

Tekintse meg képeinket!
Az Index telefonon elérte Eörsi Mátyás országgyűlési képviselőt, aki az Európa Tanács delegációját vezeti, és feladata lett volna, hogy megfigyelőként őrködjön a választások második fordulójának tisztasága felett. A holnapra tervezett voksolás azonban minden bizonnyal elmarad.

Eörsi Mátyás az Index kérdésére elmondta, hogy szombat délelőtt Sevardnadze ellenes tűntetők és a hetvenöt éves grúz államfő hívei is a parlament előtt gyülekeztek. A CNN értesüléseivel ellentétben a tűntetők nem csaptak össze a rendőrséggel, csak a két tábort elválasztó rendőrségi buszokat döntötték fel.

Eörsi Mátyás információi szerint Sevardnadze a főváros, Tibiliszi külvárosában egy rendőrőrsön tartózkodik jelenleg, és egyelőre még nem tudni, hogy beveti-e a hozzá hű erőket. A fővárosban egyébként erős a rendőri jelenlét, de a hadsereg egyelőre távol tartja magát az eseményektől.

Eörsi Mátyás holnap találkozott volna a grúz elnökkel, de egyelőre nem lehet tudni, hogy létrejön-e az egyeztető tárgyalás.

Pár perccel négy után rendkívüli állapotot hirdetett ki Grúziában a szombati parlamenti ülés ellenzéki szétzavarását követően Eduard Sevardnadze elnök.

"Ez egy államcsínykísérlet, az elnök megbuktatására irányuló kísérlet" - közölte újságírókkal az elnök egy fehér padon ülve. A rendkívüli állapot kihirdetését Sevardnadze azzal indokolta, hogy a rendet helyre kell állítani.

Csaltak

A központi választási bizottság csütörtökön, tizennyolc nappal a voksolás után jelentette be hivatalosan, hogy az Új Grúziáért végzett az élen a november 2-i parlamenti választáson. Az ellenzéki vezetők ezután közölték: választási csalás történt, ezért nem fogadhatják el a választási bizottság határozatát, s nem vesznek részt az új parlament munkájában. Sevardnadze viszont bejelentette: szombaton 16 órára - közép-európai idő szerint 13 órára - hívja össze az új parlament alakuló ülését. Ezek hatására indultak el vidékről a Nemzeti Mozgalom és a Nino Burdzsanadze előző parlamenti elnök vezette "demokraták" hívei a fővárosba, érkezésüket a parlament alakuló ülésére időzítve, és határozták el, hogy addig nem térnek haza, amíg Sevardnadze le nem mond.

Eduard Sevardnadze grúz elnök egyik közeli munkatársa pénteken beismerte, hogy a november 2-i választásokon súlyos csalásokat követtek el. Tedo Dzsaparidze, a kaukázusi ország nemzetbiztonsági tanácsának titkára mindazonáltal felszólította az új parlamentet, hogy kezdje meg munkáját és működjön az új előrehozott választásokig, amelyeket a 2005. évben esedékes elnökválasztással egy időben kellene megrendezni. Határozottan elítélte az ellenzéknek azt a követelését, hogy Eduard Sevardnadze elnököt el kell távolítani a hatalomból.  • Hírek
  • Hírek