Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Sevardnadze munkatársa beismerte a választási csalást

2003.11.21. 20:40
Eduard Sevardnadze grúz elnök egyik közeli munkatársa pénteken beismerte, hogy a november 2-i választásokon súlyos csalásokat követtek el. Tedo Dzsaparidze, a kaukázusi ország nemzetbiztonsági tanácsának titkára mindazonáltal felszólította az új parlamentet, hogy kezdje meg munkáját és működjön az új előrehozott választásokig, amelyeket a 2005. évben esedékes elnökválasztással egy időben kellene megrendezni. Határozottan elítélte az ellenzéknek azt a követelését, hogy Eduard Sevardnadze elnököt el kell távolítani a hatalomból.
Dzsaparidze az ország összes politikai erejét felelőssé tette a "súlyos szabálytalanságokért". "Mind a szavazás, mind a szavazatszámlálás folyamán történtek hamisítások. Ebben lehetőségeihez képest és egyetértéses alapon minden politikai erő részt vett" - mondta. Egyúttal figyelmeztetett az erőszakos cselekmények veszélyére, óva intve a politikai élet szereplőit a tíz éve véget ért grúz polgárháborúhoz hasonló vérontásoktól.

Megosztott kormány, fegyveres készülődés

A nemzetbiztonsági tanács titkára Sevardnadze belső körének egyes tagjait azzal vádolta, hogy a belpolitikai helyzetet illetően félretájékoztatták az államfőt és ezzel ártottak külföldi tekintélyének. A kulturális miniszter, az állami televízió vezetője és a helyettes főállamügyész már a hét első felében lemondott, tiltakozásul amiatt, ahogy a kormány a válságot kezeli.

Megfigyelők szerint Dzsaparidze bejelentése arra utal, hogy a kormány megosztottá vált, miközben ellenzéki tüntetők tömege közeledik vidékről a főváros felé. Az elnöki palotát a nap folyamán erős rendőrkordonnal vették körül, de Dzsaparidze nyilatkozata kétségeket ébreszt a fegyveres erők lojalitása iránt.

Az ellenzék nem vesz részt a parlamenti munkában

A grúz központi választási bizottság csütörtökön, tizennyolc nappal a voksolás után jelentette be hivatalosan, hogy a Sevardnadze vezette Új Grúziáért tömörülés végzett az élen a november 2-i parlamenti választáson. Az Aszlan Abasidze, a Grúziához tartozó Adzsár Autonóm Köztársaság elnöke által vezetett, formailag ellenzéki Újjászületés párt végzett a második helyen. A két tömörülés együtt a szavazatok csaknem 40 százalékával 71 képviselői helyet szerzett meg a pártlistás szavazással elosztott 150-ből. A fennmaradó 85 mandátum egyéni választókerületekben talál gazdára; ennek eredményei még nem ismertek.

Sevardnadze a bejelentés után közölte, hogy elnöki megbízatása alapján november 22-én 16 órára - közép-európai idő szerint 13 órára - hívja össze az új parlament alakuló ülését. Az ellenzéki vezetők ezt követő sajtótájékoztatójukon közölték: választási csalás történt, ezért nem fogadhatják el a választási bizottság határozatát, s az ellenzék úgy döntött, hogy nem vesz részt az új parlament munkájában.

Oroszország nyugalomra int

Grúziában a feszültség további fokozása, az államfő és a kormányszervek erőszakos elmozdítására felhívó közlemények robbanáshoz vezethetnek - tartalmazza az orosz külügyminisztérium péntek este kiadott nyilatkozata. A dokumentum szerint a Grúziában kialakult helyzetet jogi úton kell rendezni. Ennek az alternatívája a káosz, egy újabb polgárháború borzalmai, mint amilyeneket az ország a 90-es évek elején átélt, és amelynek következményeit az ország mindeddig nem heverte ki. Nem szabad elfelejteni a történelem tanulságait. Azoknak, akik alkotmányellenes cselekedetekre szólítanak fel, többek között külföldről is, tudatában kell lenniük, hogy őket is felelősség terheli az esetleges súlyos következményekért - tartalmazza az orosz külügyminisztérium nyilatkozata.