Piroska
-2 °C
5 °C

Grúz Bokros-csomag az összeomlás ellen

2003.11.25. 15:15
Grúzia a gazdasági összeomlás szélén áll - közölte kedden az ideiglenes államfő kedden Tbilisziben, amiért radikális intézkedésre van szükség. Közben a grúz Legfelsőbb Bíróság hivatalosan is érvénytelenítette a november 2-i parlamenti választások eredményét. Az előre hozott elnökválasztást 2004. január 4-re tűzte ki keddi rendkívüli ülésén a grúz parlament. A jelenlévő 155 képviselő egyhangúlag szavazta meg a javasolt dátumot.
Grúzia a gazdasági összeomlás szélén áll - jelentette ki Nino Burdzsanadze, a kaukázusi köztársaság ideiglenes államfője kedden Tbilisziben. A helyzet nagyon bonyolult. A hétfői adatok szerint a gazdaság az összeomlás szélére jutott. A gazdasági helyzet sokkal súlyosabb, mint azt korábban gondoltuk.

Radikális intézkedésekkel a csőd ellen

A helyzet további rosszabbodásának elkerüléséhez radikális intézkedésekre van szükség - mondta Burdzsanadze. Részleteket nem mondott azon túl, hogy a vállalatokat arra sürgette: teljes kapacitással dolgozzanak. Sokan a lemondatott Eduard Sevarnadze elnököt tartják felelősnek azért, hogy tizenegyéves uralma alatt az ország gazdasági összeomlásba szédült: nőtt a szegénység, virágzott a korrupció és szeparatista megmozdulások voltak.

Negyven dollár a havi átlagjövedelem

Grúzia nem kapott hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), amely mindaddig megtagadta a hitelnyújtást, amíg Sevarnadze korrupcióval és adócsalással összefonódott kormánya van hatalmon. A 4,5 millió lakosú Grúziában havi átlagjövedelem 40 dollárnak (körülbelül 8700 Ft) felel meg.

A hitelező kormányokat tömörítő Párizsi Klub illetékese azt mondta, hogy Grúziának az IMF-fel kell rendeznie kapcsolatát, csak azután lehet bármi esélye is adósságkönnyítésre. Grúzia 1,78 milliárd dollárral tartozik a külföldi hitelezőknek, ebből 600 millióval a Párizsi Klubnak.

A szomszédos Oroszország ígéretet tett, hogy továbbra is fenntartja a létfontosságú áramszállítást Grúziába, amelynek gazdaságát gyakran fojtogatja áramszünet.

Érvénytelenített választás

A grúz legfelsőbb bíróság kedden érvénytelennek nyilvánította a november 2-án tartott parlamenti választások eredményét. Ezt a legfelsőbb bírói testület szóvivője jelentette be, hangsúlyozva: a határozat végleges, és fellebbezésnek nincs helye. A grúz állami televízióban ismertetett döntés szerint érvénytelen a pártlistákról a parlamentbe bekerült 150 képviselő megválasztása, a 85 egyéni választókerületben indult jelöltekre leadott szavazatok összeszámlálását pedig leállították.

A régi parlament marad az új választásokig

Az előre hozott elnökválasztást 2004. január 4-re tűzte ki keddi rendkívüli ülésén a grúz parlament. A jelenlévő 155 képviselő egyhangúlag szavazta meg a javasolt dátumot. A megválasztott (régi) parlament az új választásokig marad hivatalában.

A november 2-i választásokon egyébként a kormánypárti Új Grúziáért tömörülés a szavazatok 21,32 százalékát szerezte meg, a pártlistáról 38 képviselője jutott a parlamentbe. Az Aszlan Abasidze, a Grúziához tartozó Adzsár Autonóm Köztársaság elnöke által vezetett Újjászületés párt végzett a második helyen 18,84 százalékkal. Ez a párt - bár hivatalosan ellenzéki - az utóbbi időben Eduard Sevardnadze lemondott elnököt támogatta. A harmadik a legjelentősebb ellenzéki erő, a Mihail Szaakasvili volt igazságügy-miniszter vezette jobboldali radikális Nemzeti Mozgalom lett 18,8 százalékkal.