Béla
4 °C
15 °C

'Legyen olyan, mint a guantánamói!'

2004.05.10. 07:15
A guantánamói különleges fogolytábor parancsnoka javasolta tavaly az Abu Garib börtönben, hogy a katonai rendészek segítsék az őrizetesek előkészítését a kihallgatásra.
A Newsweek e heti számának beszámolója szerint Geoffrey D. Miller vezérőrnagy, a terrorizmussal gyanúsított külföldiekket őrző guantánamói fogolytábor parancsnoka augusztus végén a Pentagon kérésére Irakba látogatott, és megszemlélte az iraki börtönökben, hogyan folyik a kihallgatás.

A látogatása végén, szeptember 9-én javaslatot terjesztett elő arról, hogy a bagdadi Abu Garib börtönt és más hasonló létesítményeket őrző katonai rendészek "tevőlegesen vegyenek részt azoknak a feltételeknek a megteremtésében, amelyek segítenek a foglyokból kiszedni a hasznos információkat". "Guantánamósításról" beszélt Geoffrey Miller, és azt is javasolta, hogy az Abu Garib két funkcióját, a foglyok őrzését és kihallgatását egységes parancsnokság alatt egyesítsék. Néhány héttel később egy katonai hírszerző tiszt vette át a börtön parancsnokságát, így a katonai rendészek fölött is ő rendelkezett.

Utána a vízözön

A vezérőrnagy szerint tavaly szeptemberi ajánlásainak nem volt közük a foglyok kínzásához. A foglyok módszeres megalázása és kínzása mindenesetre nem sokkal később, októberben és novemberben kapott lábra. A katonai rendészek szerint a katonai hírszerzés tisztjei utasították őket a foglyok előzetes megpuhítására.

Antonio Taguba vezérőrnagy a visszaélésekről készült belső jelentésében bírálja Miller javaslatait, amelyek szerinte "egyértelműen az intézmény zavartalan működése ellen hatnak".

Miller tábornokot egy hónappal ezelőtt vezényelték a kubai Guantánamo haditengerészeti támaszpontról Irakba, ahol átvette a börtönök, köztük az Abu Garib irányítását.