Ejtették a vádat az orosz médiacézár ellen

2000.07.27. 19:45
Bizonyíték hiányában megszüntették az eljárást Vlagyimir Guszinszkij, orosz sajtómágnás ellen - jelentették be csütörtökön az üzletember ügyvédei. Guszinszkij a döntés után rögtön Spanyolországba utazott családjához. Oroszországban egyre többször indítanak eljárást az úgynevezett ,,oligarchák" ellen különböző gazdasági ügyekben - bár az érintettek mindent tagadnak, és egyelőre nem is sikerült rájuk bizonyítani semmit.
Vlagyimir Guszinszkij
Bizonyíték hiányában
Az ügyészségen megerősítették, hogy feloldották Guszinszkij vagyonának zárolását, és a Media-Moszt holding tulajdonosa szabadon elhagyhatja az országot. Szóvivője, Dimitrij Osztalszkij elmondta: a szentpétervári tévéadó privatizációjával kapcsolatos vizsgálat folytatódik, de Guszinszkij már nem vádlott az ügyben. Az üzletembert azzal vádolták, hogy a privatizáció során tízmillió dollár vett ki a cégből, ezzel komolyan megkárosítva az államot.

Guszinszkij persze tagadta a vádakat, és nem volt hajlandó együttműködni a nyomozókkal. Szerinte az egész ügy Putyin elnök sajtószabadság ellen indított akciója, hiszen a Media-Moszt csatornái (az NTV, az Echo Moszkvi rádió vagy a Szevodnya című lap) rendszeresen kritizálták a kormányzatot.

Berezovszkij
Jelcin a lekötelezettjük volt
Guszinszkij egyébként egyike azoknak az úgynevezett ,,oligarcháknak", akik ellen az utóbbi időben egyre több eljárás indul. Putyin elnök bevallottan csökkenteni akarja az oligarchák befolyását, akik még Jelcin elnöksége alatt, sokak szerint átláthatatlan és nem egészen törvényes részvénycserék révén óriási birodalmakat építettek ki. A két legismertebb, Guszinszkij és Berezovszkij 1996-ban még együtt támogatta Borisz Jelcint a választási kampányban - Jelcin így sokak szerint lekötelezettjüké vált.

A Media-Mosztot május elején foglalták el a kommandósok, akik a biztonsági emberek lefogása után házkutatást tartottak. Később Guszinszkij előzetes letartóztatásba került, de a nagy nemzetközi visszhang hatására pár nap múlva kiengedték. Júliusban az ügyészség további dokumentumokat rendelt be a holdingtól, és Guszinszkijt rendszeresen berendelték kihallgatásra.

Guszinszkij riválisa, Berezovszkij sem kerülte el a hatóságok figyelmét. Őt csalással vádolják, mondván, hogy az Aeroflotból óriási összegeket mosott át svájci cégeibe. Berezovszkij számlaadatait a svájci hatóságok nemrég átadták orosz kollégáiknak, miközben az üzletember ártatlanságát hangoztatja, sőt képviselői helyéről is lemondott - elvesztve így mentelmi jogát.  • Tippek
  • Lakáshitel