Géza
-12 °C
-4 °C

Nagyszabású haderő-átcsoportosítást jelentett be Bush

2004.08.16. 19:26
A hidegháború óta a legnagyobb ameirkao haderő-átcsoportosítást jelentette be George W. Bush, aki ezzel a lépéssel megtakarításokat és szavazatokat remél.
Az amerikai haderők nagyszabású átcsoportosítását jelentette be George Bush amerikai elnök hétfőn; mintegy hatvan-hetvenezer amerikai katonát vonnak ki és vezényelnek haza a következő tíz évben Európából és Ázsiából. "Hatvan-hetvenezer egyenruhás katonát szándékozunk hazahozni, továbbá mintegy százezer civilt, a katonák hozzátartozóit és a hadsereg polgári alkalmazottait" - közölte Bush egy amerikai veteránszervezet tagjai előtt mondott beszédében az Ohio állambeli Cincinnatiben.

Nagyarányú átcsoportosítás

Az Egyesült Államok ezzel a hidegháború vége óta a legnagyobb haderő-átcsoportosítást végzi el. Bizonyos létszámot kelet-európai állomáshelyekre vezényelnek, de egyelőre nem egyértelmű, hogy a külföldön állomásozó amerikai katonák összlétszáma csökken-e, mondták el név nélkül nyilatkozó fehér házi tisztségviselők.

A nagyarányú átcsoportosítást több évvel ezelőtt kezdték előkészíteni. Mindvégig vita volt arról, milyen csapatelosztással lehetne a leghatékonyabban felvenni a harcot az új típusú fenyegetésekkel, mint például a terrorizmussal vagy a közel-keleti bizonytalansággal szemben.

Többet lesznek otthon

A bejelentéssel Bush szavazatokat nyerhet a hazatelepítendő katonacsaládok tagjai körében, de nem lesz könnyebb annak a mintegy 150 ezer katonának, aki továbbra is háborús övezetben szolgál. "A világ sokat változott, s ehhez igazodnunk kell a katonacsaládok és az adófizetők érdekében, továbbá ezáltal hatékonyabban tudjuk kifejteni erőnket, szabadságot és békét teremteni a világban. Katonáink többet lesznek otthon, kiszámíthatóbb lesz a szolgálatuk, kevesebbet fognak költözni" - mondta az elnök, aki hozzátette, hogy ezzel a takarékossági lépéssel továbbra is fenntarthatók lesznek a külföldi amerikai támaszpontok.

A Németországban állomásozó amerikai erők egyik tisztségviselője Bush beszédével egy időben elmondta, hogy a jelentős arányú európai és ázsiai csapatkivonás több évet vesz majd igénybe, és az Egyesült Államoknak tárgyalnia kell még erről az érintett országokkal is. A kivonást gyakorlatilag valamikor 2006 és 2011 között lehet majd végrehajtani, mondta a név nélkül nyilatkozó illető, aki jártas az átcsoportosításokban.