Viola
-6 °C
-2 °C

Újságíró-gyilkosság ügyében nyomozott a lelőtt főszerkesztő

2004.07.16. 17:45
Könyvet készült írni az orosz televízió kilenc éve megölt ügyvezetőjéről Paul Klebnikov, a Forbes magazin orosz kiadásának július 9-én meggyilkolt főszerkesztője. Az újságíró az 1995-ös gyilkosságot összefüggésbe hozta Borisz Berezovszkijjal, a Londonban élő milliárdossal.
Egy neves orosz újságíró meggyilkolása ügyében folytatott nyomozást Paul Klebnikov, a Forbes gazdasági magazin oroszországi kiadásának múlt héten Moszkvában lelőtt főszerkesztője, közölte pénteken egy orosz könyvkiadó. Az amerikai újságíró Vlagyiszlav Lisztyev televíziós újságíró 1995-ben történt meggyilkolása ügyében vizsgálódott, akiről feltehetően könyvet akart írni, közölte Valerij Sztreleckij könyvkiadó, aki eddig Klebnikov két művét jelentette meg orosz nyelven.

Nagyon kevés anyag

Valerij Sztreleckij közölte, úgy hiszi, hogy Klebnikovnak legalább két vagy három évre lett volna szüksége, hogy összeálljon a könyv. Úgy vélte, aligha ez a nyomozás volt a július 9-i gyilkosság oka. Nagyon kevés anyagot gyűjtött össze - közölte Sztreleckij. Közlése volt ugyanakkor az első utalás arra, hogy Klebnikov, aki vitatott könyvet írt Borisz Berezovszkij Londonban élő milliárdosról Keresztapa a Kremlben címmel, ismét oknyomozó újságírással foglalkozott.

Berezovszkij beperelte a Forbes magazint Klebnikov 1996-ban megjelent írása miatt, amelyben a szerző azt sugalmazta, hogy az 1990-éves évek kétes privatizációs ügyeiben meggazdagodott és azóta Vlagyimir Putyin elnöknél kegyvesztett lett milliárdosnak köze van Lisztyev meggyilkolásához.

A liftben halt meg

Lisztyevet két hónappal meggyilkolása előtt a közszolgálati televízió ügyvezető igazgatójává nevezték ki, a reklámrészleg reformjáért volt felelős, amely révén egyesek feltehetően többmillió dolláros összegeket fölöztek le.

Az orosz sajtó szerint a gyilkosságnak köze lehetett ahhoz, hogy a Forbes májusban megjelentette a száz leggazdagabb orosz névsorát, s így felhívta a figyelmet több, feketén meggazdagodott személyiségre.

Orosz sajtójelentések szerint a mentőben, amely a gyilkosság színhelyére érkezett, nem volt lélegeztető berendezés, és a főszerkesztőt a kórházba kísérő kollégája szerint a műtőhöz vezető felvonó legalább tíz percen át beszorult. A kolléga, Mihail Fisman, a Newsweek orosz kiadásának szerkesztője szerint egy orvos azt mondta, hogy Klebnikov a liftben halt meg, írta a Kommerszant című lap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!