Lenke
14 °C
28 °C

Újabb palesztin vezető halt meg Gázában

2009.01.03. 08:47
Egy izraeli légi csapásban szombatra virradóra életét vesztette a Gázai övezetben Abu Zakaria al-Dzsamál, a Hamász fegyveres szárnyának egyik magas rangú vezetője, közölte a területet irányító palesztin iszlamista mozgalom szóvivője.

Az izraeli hadsereg csupán annyit hozott nyilvánosságra, hogy az éjszaka folyamán több légitámadást hajtott végre Gázában.

Csütörtökön, egy korábbi izraeli légi csapás megölte a Hamász egy másik, politikai vezetőjét, Nizár Rajjánt, családjának több tagjával együtt. A Hamász vezető tisztségviselőinek többsége ismeretlen helyen rejtőzködik, hogy elkerülje az esetleges célzott izraeli megsemmisítő csapásokat.

Háled Mesál, a Hamász damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője elutasította az Egyesült Államok által szorgalmazott, nemzetközi felügyelet mellett megvalósítandó tűzszünetet. Televíziós beszédében kijelentette: "Készek vagyunk elfogadni a kihívást, mert ezt a harcot ránk kényszerítették, és biztosak vagyunk a győzelemben, mert felkészültünk a küzdelemre".

Palesztin kórházi források szerint a december 27-én kezdődött izraeli légi hadjárat következtében eddig legkevesebb 435 palesztin vesztette életét - köztük 75 gyerek és 21 nő -, és 2285-en sebesültek meg. Az izraeli hadsereg - saját közlése szerint - mintegy 750 légi csapást hajtott végre. Izraeli katonai és rendőrségi adatok szerint ugyanezen idő alatt palesztin szélsőségesek hozzávetőleg 500 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területekre, s ennek következtében négy izraeli állampolgár vesztette életét - köztük egy katona -, és tucatnyian megsebesültek.