Konrád
8 °C
26 °C

Haider nővére vezetheti a Szabadságpártot

2004.06.16. 13:35
Mivel Jörg Haider nem vállalta, a Szabadságpárt vezetése egykori karizmatikus vezérük nővérét kérte fel a párt elnökének. Az európai parlamenti választásokon csúfos vereséget szenvedő párt főtitkára is távozik.
Jörg Haider nővérét jelöli az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) élére a pártvezetés. Ursula Haubner jelöléséről a súlyos EP-választási vereséget követő válságtanácskozásán döntött a szélsőjobboldali párt.

Haider nem vállalta

Haider nővére eddig ügyvezető elnöke volt a pártnak. Elődje, Herbert Haupt 2002 vége óta állt az 1956-ban alapított párt élén, amelyet 1986 és 2000 között még Jörg Haider irányított.

A párt vezetésének több tagja Haidert szerette volna ismét pártelnökké választani, a karintiai tartományi elöljáró azonban nem vállalta a visszatérést.

Az FPÖ-nek új főtitkára is lesz, miután az európai parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség után két nappal lemondott tisztségéről Magda Bleckman főtitkár. Az FPÖ vasárnap a szavazatok 6,33 százalékát szerezte meg, és így 1 képviselője lesz az európai parlamentben. Az öt évvel ezelőtti választásokon még 23,4 százalékos támogatottságot élvezett, és 5 képviselőt küldhetett az EP-be.