Gerzson
-3 °C
3 °C

Haider visszavonul?

2001.03.28. 12:54
Bécsi lapértesülések szerint Jörg Haider visszavonulhat a politikai életből, miután a hétvégi bécsi választásokon pártja, a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) csúnya vereséget szenvedett. A párton belül egyébként megindult a morgolódás, aminek oka a választási kudarcok sorozata.
A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a keddi FPÖ-válságtanácskozáson a radikális-populista politikus nem is jelent meg, hivatalos indoklás szerint influenza miatt. A bécsi lapok azonban azt gyanítják, hogy Haider nem akart nyilvánosan megjelenni a megalázóként értékelt vereség után. Mint arról az Index is beszámolt, a Szabadságpárt támogatottságának majd' 8 százalékát elvesztette a bécsi tartományi választásokon. A politikus teljes erővel a kampányba vetette magát, állítólagos antiszemita kijelentésevel pedig nem kis vihart kavart.

Hatalmi harc a Szabadságpártban?

Jörg Haider
fotó EPA
A Die Presse arról számolt be, hogy az FPÖ-ben hatalmi harc dúl Haider és a párt pénzügyminisztere, Karl-Hainz Grasser hívei közt. A konzervatív lap értesülései szerint Haider - aki hivatalosan nem bír tisztséggel a pártban - azt követelte, a vereségért szabadságpárti kormánytagoknak is feleljenek. Grasser és a párt elnöke, az egyben kancellárhelyettes Susanne Ries-Passer azonban máshogy gondolják.

Ries-Passer egyébként hevesen tagadta, hogy Haider elhagyná a közéletet. Közölte: felháborítónak tartja, hogy Haider betegségét politikai spekulációk tárgyává teszik. Azt azonban nem tartja elképzelhetetlennek Ries-Passer, hogy a bécsi vereségnek személyi következményei lesznek. Sőt: a párt elnöke - mint az MTI közölte - "radikális változtatásokat" helyezett kilátásba.

Bajban van a párt

A liberális Kurier úgy vélekedett: Susanne Riess-Passer pártelnöknek sürgősen ki kell találnia valamit, mert a pártban kezdetét vette a morgolódás. Ez annál indokoltabb, mert az FPÖ-nek nem ez az első választási kudarca, amióta kormányon van: a tartományi képviselőújításokon rendre rosszul szerepel. Elemzők szerint ennek főként az az oka, hogy a párt radikális hangneme, balhépolitizálása kevésbé érvényesül kormányzati pozícióban. A Haider által ígért "tejjel-mézzel folyó Kánaán" sem érkezett el, hisz az ÖVP-FPÖ koalíció költségvetési szigort és megszorításokat valósított meg. A sikerekért az ÖVP viszi el a pálmát, az FPÖ viszont sem méltóságteljes kormánypártként, sem ellenzékként nem tud jól szerepelni. Kezdenek közben magukra találni a szociáldemokraták is.

Komoly változás a Kurier szerint csak akkor várható, ha az FPÖ végre új irányba indul el, lemond a Haider féle "műbalhékról", és mérsékelt, konstruktív kormánypárttá alakul. Ám nagy kérdés, hogy erre a fordulatra Riess-Passer képes-e - írja a liberális újság.

A Haider távozásáról szóló híreket egyébként szóvivője is abszurdnak minősítette.