Ervin
14 °C
22 °C

Megszámolták a prágai hajléktalanokat

2004.02.20. 12:18
A civil szervezetek "népszámlálói" egyetlen éjszaka mérték fel a cseh főváros hajléktalanhelyzetét, azzal a céllal, hogy megtudják, mennyi menhelyre lenne szükség. A 15 ezer, jelenleg Prágában élő hajléktalanra 1800 férőhley jut.
A régióban előzmények nélküli akció legfőbb célja az volt, hogy a "hajléktalanok népszámlálása" során szerzett adatokból megállapítható legyen, hogy nagyjából hány éjjeli menhelyet kellene üzemeltetnie a városnak, illetve hány személy számára kellene tisztálkodási és étkezési lehetőségeket kialakítani.

15 ezer hajléktalan, 1800 férőhely

A rendőrségi kimutatás és becslések szerint Prágában jelenleg mintegy 15 ezerre tehető a hajléktalanok száma. Ugyanakkor a város által fenntartott menhelyeken csak 600 férőhely van, míg a különféle civil- és egyházi szervezetek további 1200 hellyel rendelkeznek. Néhány tucat helyen a rászorulók egyszerű meleg ételt, teát kapnak, illetve lehetőségük van a tisztálkodásra. A hajléktalanok között számos külföldi állampolgár is van, többségük a volt Szovjetunió utódállamaiból, illetve a Balkánról - állítják a cseh források.

Kiértékelik

A csütörtöki akció során szerzett adatokat most a civil szervezetek képviselői szakértőkkel és szociológusokkal együttműködve tíz napon belül feldolgozzák és kiértékelik, majd összevetik a rendőrség hasonló adataival. Ezután a hatóságok számára összefoglaló jelentés készül, amelyet a cseh főváros szociálpolitikai terveinek kidolgozása során figyelembe vesznek.

A rendőrség kimaradt

A "hajléktalanok népszámlálására" csütörtök este nyolc és tíz óra között került sor. A civil szervezetek által felkészített több mint 300 népszámlálási biztoshoz további néhány száz aktivista és önkéntes csatlakozott. A cseh fővárost és szűkebb környékét ez alkalomból 82 körzetre osztották fel. Az aktivisták bejárták a belvárost, a pályaudvarokat, vendéglőket, a tömegközlekedési eszközök végállomásait, a parkokat és a város széli üdülőtelepeket is. A rendőrséget és a hatóságokat szándékosan nem vonták be az akcióba, mert az a szakértők szerint nehezítette volna a hajléktalanok összeírását.