Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Újabb túlszámlázási botrány Amerikában

2004.02.02. 17:50
Az amerikai Halliburton cég az indokoltnál 16 millió dollárral nagyobb számlát állított ki egy kuvaiti amerikai bázis személyi állományának étkeztetéséért a múlt év első 7 hónapjára - közölte a The Wall Street Journal hétfői számában a Pentagon könyvvizsgálóira hivatkozva.
A számla rendellenessége miatt a védelmi minisztérium a vizsgálatot kiterjesztette több mint ötven kuvaiti és iraki amerikai katonai étkezdére.

Kínos ügyek

Az utóbbi időben immár harmadjára vetül a gyanú árnyéka a texasi székhelyű cégre. A Halliburton leányvállalata, a Kellogg, Brown and Root (KBR) a múlt hónapban 6,3 millió dollárt visszatérített a Pentagonnak, miután a hírek szerint önként feltárta, hogy két alkalmazottja jelentős kenőpénzt fogadott el egy kuvaiti alvállalkozótól az amerikai csapatok ellátására kapott megbízásért cserébe.

A KBR-t jelentős üzemanyag-túlszámlázással is gyanúsítják. A szárazföldi erők műszaki hadteste megbízóként ugyan tisztázta a céget, a Pentagon azonban folytatja a vizsgálatot az ügyben. A legújabb eset a Kuvaitvárostól délre levő Camp Arifian ellátásával kapcsolatos.

Négymillió adag étel sosem került az asztalra

A KBR szaúdi alvállalkozója, a Tamimi Global a lap adatai szerint például tavaly júliusban napi 42 ezer adag ételért nyújtott be számlát, de csak 14 ezret szolgált fel - különbség jó 3,5 millió dollár a Pentagon adatai szerint. A védelmi tárca több mint 30 millió dollárt fizetett a KBR-nek a szóban forgó kuvaiti tábor étkeztetéséért a január és július közötti időszakra.

Összességében csaknem 4 millió ételadagot számoltak fel, amely sose került az asztalra. Az amerikai gazdasági-politikai napilap tudomása szerint a KBR a színfalak mögött vállalta, hogy visszafizeti a különbséget addig is, amíg be nem bizonyítja a számlák jogosultságát.

A KBR szaúdi cégen kívül még négy cégnek adott megbízást az Irakban és Kuvaitban állomásozó amerikai csapatok ellátására annak a szerződésnek az alapján, amelyet a Halliburton 2001-ben kötött a Pentagonnal katonai táborok építésére és katonák ellátására.