Emma
-2 °C
6 °C

A Hamász elutasítja Abbász békefelhívását

2003.06.04. 17:08
A Hamász szélsőséges palesztin szervezet szerdán elutasította Mahmúd Abbász palesztin kormányfő felszólítását az erőszak abbahagyására. A szervezet bejelentette: minden eszközzel küzdenek addig, míg fel nem szabadítják Palesztinát.
Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök szerdán a jordániai Akabában megtartott, a közel-keleti rendezésről szóló izraeli-palesztin-amerikai csúcstalálkozón arra kérte a palesztin népet, hogy vessen véget a fegyveres intifádának. Abbász arra kérte népét, hogy békés eszközökkel küzdjön az izraeli megszállás ellen.

A Hamász nem teszi le a fegyvert

Soha sem tesszük le fegyvereinket addig, míg fel nem szabadítottuk Palesztina földjének utolsó centiméterét is - közölte a Reuters hírügynökséggel Abdelaziz ar-Rantiszi, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője. Rantiszi ugyanakkor nem vetette el annak lehetőségét, hogy a jövőben tárgyalásokba bocsátkozik Abbásszal.

A Dzsihád sem

A másik szélsőséges palesztin fegyveres szervezet, az Iszlám Dzsihád hasonlóképpen reagált Abbász felhívására: közleményük szerint csoportjuk tovább folytatja az izraeli megszállás elleni fegyveres harcot. A Népi Front Palesztina Felszabadításáért (FPLP) nevű fegyveres szervezet szerdán szintén elutasította Abbász felhívását az Izrael elleni fegyveres harc abbahagyására.

A telepesek sem elégedettek

A Júdea-Szamária Telepeinek Tanácsa nevű zsidó szervezet a ciszjordániai telepesek nevében úgy értékelte az akabai megállapodásokat, hogy "Izrael meghátrált a palesztin terrorizmus előtt". A telepesek elutasítják Ariel Saron izraeli kormányfő a csúcstalálkozón elhangzott ígéretét, miszerint egyes illegálisan felépített ciszjordániai zsidó telepeket azonnal lebontatnak. A zsidó szervezet hasonlóképpen elutasítja a nemzetközi kezdeményezésű, útiterv nevű rendezési tervet.