16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Harcosok Klubja a börtönben

2000.05.26. 17:45
Az Egyesült Államok szövetségi bíróságán megkezdődött annak a nyolc börtönőrnek a pere, akik állítólag ,,összecsapásokat" szerveztek a rabok között - adta hírül a CNN. A vád szerint a kaliforniai Corcoran állami börtön őrei a verekedésektől ,,nem tudták megvédeni a rabokat", illetve egy volt őr szerint a viadalokat kifejezetten ők szervezték.
A Corcoran börtönben 1989 és '94 között hét elítélt halt meg
A Corcoran börtönben 1989 és '94 között hét elítélt halt meg és több mint ötven megsebesült az őrök erőszakos cselekedetei következtében. A mostani ügy középpontjában Preston Tate 1994. április másodikai halála áll. Tate halálát rögzítette a biztonsági kamera, és a felvétel hatására indult el a vizsgálat.

A szalagon az látszik, ahogy a fekete Tate-et és egy társát két spanyol nemzetiségű elítélt megtámadja. Pár másodperccel később lövés dördül, és Tate golyóval a fejében holtan esik össze. A lövedék az egyik mostani vádlott, Christopher Bethea börtönőr puskájából származott. Tate egyébként nemi erőszak miatt ült, és pár napja volt a szabadulásig.

Kaliforniai incidensek

Februárban a Pelican Bay állami börtönben lázadás tört ki, körülbelül kétszáz fekete és spanyol elítélt egymásnak esett, negyvenen sérültek meg. Nagyjából százhúsz börtönőr gumibottal és könnygázzal próbált rendet teremteni, majd mikor ez hatástalannak bizonyult a levegőbe lőttek. Amikor erre sem állt le a küzdelem, az őrök a rabok lábára és karjára céloztak. Ekkor abbamaradt a harc, de egy embert a golyók megöltek, tizenötöt megsebesítettek.

1999. július 17-én holtan találtak egy halálra ítélt foglyot a cellájában, a kaliforniai Starke város közelében lévő állami börtönben. A halottkém szerint a férfi bordáinak nagy része el volt törve és teste tele volt zúzódással. A rabot valószínűleg a börtönőrök verték agyon.

1998-ban a Pleasant Valley állami börtönben az őrök lelőttek egy férfit, aki állítólag egy másik rabot próbált megölni.

Mindhárom esetben tart még a vizsgálat, az őröket ennek eredményéig felfüggesztették.

A szövetségi hatóságok szerint az őrök gladiátor-viadalokat rendeztek a börtönben. A tisztek és felügyelők összegyűltek az ellenőrző teremben, és figyelték ahogy a rivális bandák összecsapnak az udvaron. Ha valamelyik elítélt egy idő után túlságosan belejött, és a felszólítás ellenére nem hagyta abba a verekedést, az őrök a fegyverüket használták.

A börtönőrök azt állítják, hogy az összecsapások kizárólag azért törtek ki, mert a feketék illetve a spanyol nemzetiségűek között bandaháború folyt.

A Tate család jogi képviselője egyetért ezzel, de azt is állítja, hogy az őrök ideális körülményeket teremtettek a háborúhoz, mivel a rivális csoportok tagjait egyszerre engedték az udvarra.

Ennél is keményebben fogalmazott Richard Caruso, aki a Corcoranban volt börtönőr. Caruso nem volt jelen az ominózus esetnél, de egy társa elmesélte neki a történteket. Caruso Tate halála után öt hónappal fordult az FBI-hoz, és azt állította, hogy az a verekedést és Tate lelövését kifejezetten az őrök szervezték. ,,Ha nem lépek ki, nekem is le kellett volna lőnöm egy elítéltet" - mondta.

A vádlottak állítják, hogy fogalmuk sem volt róla, hogy azon a napon verekedés készül. Védőjük szerint az ügyész sem állapított meg semmi olyasmit, ami alapján állítható lenne, hogy a vádlottak valamelyike helytelenül cselekedett.

Az FBI-vizsgálat 1994-es kezdete óta nem történt hasonló eset a Corcoran állami börtönben.  • Hírek
  • Hírek