Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Megölték Irak szunnita alelnökének a fivérét

2006.10.09. 11:43
Rendőrnek álcázott támadók végezték ki Irak szunnita alelnökének fivérét. A hadseregtábornok Amer al-Hasimi fiát elrabolták.

Rendőrruhába bújt fegyveresek kivégezték Tarik al-Hasimi, Irak szunnita alelnökének a fivérét, jelentette a BBC. Amer al-Hasimit, az iraki hadsereg tábornokát bagdadi otthonában gyilkolták meg. A Szulajk negyedbeli lakóházat több fegyveres rohanta le.

Rendőrségi források szerint a támadók tíz rendőrautóval érkeztek. Tarik al-Hasimi, az áldozat fivére a legerősebb iraki szunnita mozgalom, az Iraki Iszlám Párt vezetője. Hasimi egy másik fivérét és egyik nővérét is megölték már az idén.

Irakban a lázadók támadásai mellett egyre inkább a felekezetek közötti háborúra terelődik a harcok hangsúlya. Az elmúlt hónapokban már napi száz fölé emelkedett az összecsapások halottainak a száma.

A támadók előbb Hasimi testőreivel végeztek, majd miután megölték a tábornokot, elrabolták a fiát is, közölte a BBC-vel az Iraki Iszlám Párt egyik szóvivője.

Hasimi megölésével szinte egyidőben öngyilkos merénylő robbantott az észak-iraki Talafarban. A támadásban egy rendőr életét vesztette, 12-en megsérültek. Talafar eddig kifejezetten békés város volt, az amerikaiak a szabad Irak példavárosának tartották. A nyugalom vasárnapig tartott, akkor egy merényletben 14-en vesztették életüket.