Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Ájulásból ébredt a légikísérő

2005.08.22. 19:12
Tíz percig volt még eszméleténél az a férfi, aki a múlt héten szerencsétlenül járt Helios teljesen ájult fedélzetén megpróbálta visszaszerezni a gép fölötti irányítást.

A vizsgálat szerint a légnyomás-kiegyenlítő rendszer meghibásodása vezetett az Athénba tartó ciprusi Helios-gép lezuhanásához. A vizsgálóbizottság vezetője, Akrivosz Colakisz hétfőn levélben tájékoztatta a görög közlekedési minisztert, és megállapította, a katasztrófa közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a Helios Airways Lárnakából Athénba tart Boeing 737-eséből kifogyott az üzemanyag.

Amint az előzetes vizsgálati eredményeket taglaló iratból kiderül, a gép fedélzetén röviddel a ciprusi fölszállás után vészesen leesett a légnyomás. Azt is megállapították, hogy a végzetébe repülő utasszállító pilótafülkéjében az utolsó tíz percben egy oxigénmaszkot viselő férfi ült, aki elhaló hangon kétszer is megpróbált segélyhívást leadni, mindkétszer hiába, mert a gép kommunikációs rendszere nem a megfelelő hullámhosszon volt.

Ájulásból ébredt

Szakértők szerint a férfi - aki előzőleg egyértelműen megpróbálta irányítása alá vonni a gépet, hogy kényszerleszállást hajtson végre - ájulásból ébredhetett, miután a repülő 10 ezer méterről 3700 méter alá süllyedt. E magasságban ugyanis - mondják szakértők - már elegendő oxigént tartalmaz a vér ahhoz, hogy valaki visszanyerje az öntudatát.

A férfi egyébként minden bizonnyal azonos azzal a - szerencsétlenül járt járatra utasként fölszálló - 25 éves légikísérővel, bizonyos Andreasz Prodromuval, aki képesítéssel rendelkezett kisrepülőgépek vezetésre, s akinek a vérnyomait megtalálták a pilótafülke roncsain.

A ciprusi Helios Airways Lárnakából a görög fővárosba indult 522-es járata úti céljától 40 kilométernyire északra, Grammatiko falu közelében zuhant le nyolc napja. A 121 halálos áldozattal járó baleset a Görögországban valaha bekövetkezett legsúlyosabb légi katasztrófa volt. A Helios-gép útját a szakértők reményei szerint teljes egészében rekonstruáló végleges jelentés fél éven belül várható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?