Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Az utaskísérő vezette a ciprusi repülőgépet

2005.08.21. 18:35
A legutóbbi vizsgálat bebizonyította, egy légiutaskísérő próbálta kormányozni a Helios légitársaság Boeing-737 típusú gépét, amelyik augusztus 16-án zuhant le Athén mellett. A férfit és egy kolléganőjét a kiküldött vadászpilóták is látták, de a repülőgép kapitányát nem.

A becsapódást megelőző pillanatban még életben volt a múlt vasárnap a görög főváros közelében lezuhant ciprusi gép valamennyi megtalált utasa, vált ismertté vasárnap Athénban a légi baleset körülményeit feltárni hivatott vizsgálat eddigi eredményeiből. A vizsgálódásból leszűrt következtéseket Filipposz Kucaftisz görög főhalottkém osztotta meg a sajtó képviselőivel.

A légiutaskísérő vérnyomait találták meg

A legutóbbi vizsgálatok alátámasztják, hogy valóban egy légiutaskísérő próbálta vezetni a Helios légitársaság Boeing-737 típusú gépét, mielőtt augusztus 16-án lezuhant volna Athén mellett.

A vizsgálatban részt vevő szakértőkhöz közel álló forrás a CNN-nek azt nyilatkozta, DNS-vizsgálattal erősítették meg, hogy a pilótafülkében a kisgépekre szóló pilótaképesítéssel rendelkező Andreasz Prodromut légiutaskísérőtől származó vérnyomokat találták meg.

A pilótafülke roncsai közt azonban egy női holttestet találtak. A szerencsétlenül járt géphez a tragédia előtti percekben kiküldött két görög F-16-os vadászgép pilótái a vizsgálat során arról beszéltek, két embert láttak a pilótafülkében mozogni, miután a másodpilóta elveszítette az eszméletét és arcra borulva ült a székében.

Videofelvételeik alapján már korábban is sikerült azonosítani Prodromut. A kapitányt azonban nem látták ekkor a vezérlőben. A tragédia okait kutató halottkém keddi jelentése szerint a másodpilóta nem azelőtt halt meg, hogy a gép zuhanni kezdett. "A katasztrófa idején életben volt, majd a sérüléseibe halt bele" - állapította meg Nikos Kalogrias halottkém, akit az AP idézett.

A légnyomást vizsgálják

Egy ciprusi lap ezalatt arról számolt be, az események rekonstruálása során kiderült, a kapitány leütötte a másodpilótát, és senki sem lélegzett be szén-monoxidot. A kapitány hollétére azonban nem tudtak válaszolni, sem arra, miért tett volna ilyet.

Az eddigi leghitelesebb feltételezés szerint Andreas Prodromou és kolléganője próbálta megmenteni az utasszállítót. Az elkövetkezendőkben a vizsgálat a légnyomás értékére tér ki. A kiküldött vadászpilóta elmondta, hogy a tragédia pillanatában az oxigénmaszk már leesett a plafonról. A baleset részleteit ismertető honlapon pedig egy állítólagos szemtanú arról írt, hogy az utasok egy része felvette az oxigénmaszkot a zuhanás előtt.