Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Helyszíni tudósítás New Yorkból, hétfő

2001.09.17. 19:20
Az Index New York-i tudósítója, Hargitai József helyszíni beszámolója.
Vonatok frissen és időben. Grand Central normális és, a Park Avenue-n először nincs füst. Sok a taxi, az ősi biciklisellenség és sok az amerikai zászló az ablakokban. Nem tévesztenek meg. Nincs itt még nagy barátság. És persze minden vájott agyú New York-i tudja, hogy a taxisok 75 százaléka afgán és palesztin, és tuti, ezek lengetik a zászlókat is. De kimondom, mert merem: szabad népünket nem téveszti meg ez a rafinált muzulmán megnyilvánulás, ülünk mi be minden üres taxiba, és hallgatjuk az imám bömbölő hangját 9 órakor - Wall Street, please! És nagy borravaló.

A 34. utcánál még mindig mentők és tűzoltók, a 23.-nál pár kamion gallonos vizeskannákkal. A 14.-nél megszűnt a kordon, így ráhajtok a kínai negyedig. Itt ezrével várnak a zászlók eladásra, nyilván a dolgos negyed az éjjel a varrógépnél pedálozott. Van sokféle: bodros végű, cikornyás. Feleségem hív a mobilon, jól vagyok-e. Hogy lennék? És mondja, ha tudok - milyen tökéletes az időzítés - vegyünk egy zászlót, és tegyük fel a zöld-fehér melle. Tíz év házasság, és még mindig nem tudja megjegyezni: Ferencváros, Fradi, Fradika. De azért örülök a kompromisszumnak.

Broadway, Canal street, a tőzsde lassan nyit, a füst kissé halványabb. Jönnek a korai piaci hírek, én is nézem itt-ott, 'pre-market trading'. És az ember nem tud nem gondolni a sok haverra, aki ott dolgozott, az alapokra, Alger, Cantor, M&S, a SUN-mérnökök, eSpeed, robosztus, kőkemény cégek, emberek. Fel a LaFayette árnyékos oldalán, el egy tűzoltóállomás előtt, a kocsik kinn, és a helyükön három fekete zászló.

Egyetlen normális irodatársam poprajongó, és bömböl valami streaming rádió: "My heart is going boom boom boom" - mi ez, Genesis?