Zoltán
10 °C
21 °C

Az iszlám világ tiltakozik az iszlámellenes film ellen

2008.03.30. 23:36
Irán berendelte az EU-elnök Szlovénia ügyvivőjét, az Al-Kaida holland katonákat támadott Afganisztánban, az Arab Liga szerint pedig nő a muzulmánok elleni támadások száma. Mindez Geert Wilders holland populista politikus iszlámellenes filmje miatt.

Bekérették Hollandia nagykövetét és a soros EU-elnök Szlovénia ügyvivőjét az iráni külügyminisztériumba, amely tiltakozását fejezte ki Geert Wilders holland populista politikus iszlámellenes filmje miatt - közölte a teheráni rádió vasárnap.

Irán "gyalázatosnak és sértőnek" minősítette a filmet, és felszólította az európai kormányokat, hogy akadályozzák meg annak további bemutatását.

Wilders, a bevándorló-ellenes Szabadságpárt vezetője és parlamenti képviselője csütörtökön tette fel az internetre a 15 perces filmet. Egy, az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő internetes oldal azonnal halállal fenyegette meg a politikust, és az Afganisztánban állomásozó holland katonák elleni támadásokra szólított fel.

Egyetlen tévécsatorna és mozi sem vállalta, hogy eredeti formájában bemutassa a dokumentumfilmet, ezért kényszerült Wilders az interneten - saját pártja honlapján, illetve egy brit bejegyzésű honlapon - bemutatni. A Fitna (Küzdelem) címet viselő alkotásban a politikus egyebek közt azt állította, hogy az iszlám mindent le akar igázni, az uralma alá akar hajtani, és "meg akarja semmisíteni" a nyugati civilizációt.

Már támadtak

Az Al-Kaida fenyegetése után három nappal, vasárnap pokolgép robbanásában három holland katona sebesült meg a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban vasárnap.

A holland védelmi minisztérium közlése szerint az egyik katona állapota válságos, mindkét lábát amputálni kellett. A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erőkben (ISAF) szolgáló katonák járőröztek Tarin Kot település környékén, amikor járművüknél egy házi készítésű robbanószerkezet robbant.

Elhatárolódnak

Kormánya nevében elhatárolta magát Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök attól az interpretációtól, amelyet Wilders filmje tartalmaz az iszlám vallásról és annak szent könyvéről, a Koránról. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az Európai Unió is elítélte a film bemutatását.

A csúcstalálkozóját ezekben a napokban tartó, 22 tagországot tömörítő Arab Liga úgy látja, erősödik az iszlámellenesség a világban. Damaszkuszi értekezletükön arra figyelmeztettek: "mindenütt növekszik a muzulmánok elleni támadások száma azokban az országokban, amelyek valamikor a pluralizmusukról és a másság elfogadásáról voltak ismertek".

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft