Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Clintonné a demokraták favoritja

2006.04.27. 10:35
A republikánus John McCain a legelfogadhatóbb elnökjelölt a Demokrata Párt szavazói szerint. Saját politikusaik közül toronymagasan Hillary Clintont támogatják a legtöbben.

Elsöprő többséggel támogatnák Hillary Clinton elnökjelöltségét a Demokrata Párt hívei, derült ki a Financial Dynamics közvélemény-kutató felméréséből, írja az AFP. Két évvel az elnökjelölt-választó elóválasztások előtt az exelnök Bill Clinton nejét a párttagok 38 százaléka favorizálja, a második helyen álló John Kerryt, a 2004-es választások demokrata elnökjelöltjét csupán 14 százalék támogatja.

A demokraták az elsöprő támogatás ellenére is aggályaikat fogalmazták meg Clintonné esélyeivel kapcsolatban. Csupán 12 százalékuk lát esélyt arra, hogy Clintonné leküzdheti a republikánusok heves elutasítását. A republikánusok kifejezetten gyűlölik Hillary Clintont, aki szerintük túlzottan beavatkozott férje elnöki politikájába.

A felmérés igazi meglepetését egy republikánus politikus szolgáltatta, John McCain szenátor, Bush 2000-es párton belüli riválisa a demokrata szavazók 55 százalékának elfogadható elnökjelölt, ez messze magasabb, mint bármelyik demokrata jelölt támogatottsága, írja az AFP.

A hatszáz fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérés hibahatára +/-4 százalékpont.