Berlusconi kifúrta a Corriere della Sera főszerkesztőjét

MTI
2003.05.30. 14:36
Távozott a Corriere della Sera, a legrangosabb olasz napilap igazgatói tisztségéből Ferruccio De Bortoli, akinek leköszönése állítólag összefügg azzal, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök elégedetlen volt az újság irányvonalával. Az igazgatót (akinek tisztsége a Magyarországon azonos hatáskörrel rendelkező főszerkesztőnek felel meg) Stefano Folli váltja a lap élén.

A Corriere della Sera az egyik legrégibb hagyományokkal rendelkező napilap, amely a történelem minden korszakában a polgári társadalom pártoktól független szócsöve volt. De Bortoli, aki - mint néhány újságíró az MTI-nek elmondta - igazi "corrierista" volt. E fogalommal jelölik a politikai irányzatoktól függetlenedni képes, a tájékoztatás objektivitását szem előtt tartó újságírókat, szerkesztőket.

Berlusconi, a jobbközép kormánykoalíció feje az utóbbi időben korántsem tartotta elfogulatlannak a Corrierét. A lap ugyanis nem támogatta az iraki háborúban való olasz részvételt, és meglehetősen kritikusan foglalt állást a Berlusconi sajtóbirodalma és miniszterelnöki posztja közötti összeférhetetlenség kérdésében.