A Jukosz vezetője Putyinhoz fordul segítségért

MTI
2003.07.11. 14:36
Vlagyimir Putyin orosz elnök beavatkozását kéri a Jukosz kőolajtársaság ellen megindult hajsza ügyében az orosz gyáriparosok és vállalkozók szövetsége.

A levelet pénteken adja át az államfőnek Arkagyij Volszkij, az "oligarcha-szakszervezetnek" is nevezett egyesülés elnöke. A leggazdagabb orosz, Mihail Hodorkovszkij többségi tulajdonában lévő olajvállalat ellen a múlt héten indított koncentrált támadást az ügyészség.

Egy tíz évvel ezelőtti privatizációs ügylet kapcsán letartóztatták Hodorkovszkij egyik legközelebbi bizalmasát és üzleti partnerét, Platon Lebegyevet, majd szinte naponta érkeztek hírek újabb ügyészi vizsgálatról, az állami Rosneft olajtársaság egyik leányvállalata részvényeinek állítólagos eltulajdonításától az adójogszabályok megkerüléséig.

A rendkívül kemény hangvételű levélben "váll-lapos banditáknak" nevezik a Jukosz elleni hajszát irányító ügyészségi vezetőket. Álláspontjuk szerint ezek a szervek kiléptek a törvény keretei közül, és politikailag, illetve gazdaságilag is "önjáróak" lettek, egyes politikusok irányításával.

A gyáriparosok szövetségében csütörtökön felszólaló Hodorkovszkij egyértelműen jelezte, hogy nem áll szóba az ügyészséggel, hanem az elnökhöz akar fordulni. A 175 ezer embert foglalkoztató társaság helyzete megrendült a támadások miatt: a moszkvai tőzsdén több mint egymilliárd dollárt vesztettek értékükből a Jukosz-papírok.

A Jukosz részvényeinek jelentős része van külföldi, főként amerikai tőzsdei befektetők birtokában. Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége csütörtökön magyarázatot is kért Moszkvától a történtekre.

Csütörtökön az ügyészség és az adóhivatal ellenőrzésbe kezdett a Sibneft kőolajtársaságnál is, amelyik jelenleg fuzionál a Jukosszal. Az egyesülés eredményeként Oroszország legnagyobb, és egyben a világ negyedik olajvállalata jön létre.

Megfigyelők szerint a Kreml felmondani látszik a Putyin és az "oligarchák" között három éve megszületett "meg nem támadási szerződést".

A hallgatólagos megállapodás értelmében a hatalom nem firtatja az 1990-es évek privatizációs ügyeit, a nagytőke pedig lojális lesz az elnökhöz, és távol tartja magát a nagypolitikától.