Boglárka
22 °C
35 °C

Megvan a bagdadi jordán nagykövetség elleni támadás elkövetője

MTI
2003.08.10. 12:26
Három nappal a Jordánia bagdadi nagykövetsége ellen elkövetett pokolgépes merénylet után a vasárnapi bagdadi sajtó megnevezte azt a jordániai származású férfit, aki értesülések szerint alaposan gyanúsítható a robbantás elkövetésével.

Az Al-Taakhi vezércikke szerint az iraki rendőrségnek bizonyítékai vannak arra, hogy az augusztus 7-én elkövetett merényletet Abu Muszab Azzarqavi követhette el. A jordániai származású férfi Afganisztánban kapott kiképzést, és társaival együtt harcolt Oszama bin Laden terrorista vezér oldalán, majd egy súlyos lábsérülést követően Irakba menekült. A csütörtöki robbantás után az iraki rendőrség az amerikai egységekkel közösen házkutatásokat tartott Abu Muszab és társai rejtekhelyein, ahol több vegyi- és biológia fegyver használatával kapcsolatos dokumentumot és más, az Al-Kaida terrorszervezettel is összefüggésbe hozható iratot is találtak.

Az iraki kormányzótanács tagja kijelentette: az iraki rendőrség a vizsgálatok során több olyan személyhez is eljutott, akiknek Abu Muszabbal együtt közük lehet a jordániai nagykövetség ellen elkövetett támadáshoz. Ha az amerikai szervekkel közösen folytatott nyomozás lehetővé teszi, napokon belül nyilvánosságra hozzuk a gyanúsítottak teljes listáját.