István, Vajk
17 °C
34 °C

Az ENSZ és az Arab Liga is elítéli az iraki merényletet

MTI
2003.09.21. 10:23
Az iraki ideiglenes kormányzótanács tagjai szerint külföldi szélsőségesek állhatnak az Akila al-Hásimi, a tanács tagja ellen szombaton elkövetett merénylet ellen.

Az iraki kormányzótanács három női tagjának egyikére szombaton ismeretlen támadók több lövést adtak Bagdadban. A politikus asszony súlyosan megsebesült.

A Washingtonban tartózkodó Szondul Csapuk asszony, a kormányzótanács tagja az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte, hogy Akila al-Hásimi volt a merénylet célpontja. Szavai szerint a merényletet egy külföldi csoport követte el, "külföldiek kívánnak zavart kelteni Irakban".

Csapuk asszony egy iraki küldöttség tagjaként Washingtonban egy közép-keleti konferencián, majd a jövő héten az ENSZ-közgyűlés ülésszakának ülésén vesz részt. A kormányzótanács másik tagja, Vael Abdal-Latíf bászrai kormányzó, aki szintén részt vesz a konferencián, úgy vélte, hogy a merénylők Szaddám Huszein volt diktátor hívei vagy az al-Kaida terrorszervezet tagjai lehettek.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szombaton elítélte a merényletet - közölte szóvivője. Fred Eckhard elmondta: a világszervezet főtitkára szerint a támadás arról tanúskodik, hogy Irakban továbbra is aggasztó a biztonság és az erőszak hátráltatja az ország szuverenitásának helyreállítását.

A tervek szerint a karrierdiplomata Akila al-Hásimi is tagja lett volna az ENSZ-közgyűlés ülésszakára utazó iraki küldöttségnek.

Az Arab Liga is elítélte a merényletet.

- Az Arab Liga elutasítja a merényletek politikáját, amely árt az iraki stabilitás esélyeinek - jelentette ki Hisám Juszef, a szervezet szóvivője a Mena egyiptomi hírügynökségnek nyilatkozva.