Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Az ENSZ és az Arab Liga is elítéli az iraki merényletet

MTI
2003.09.21. 10:23
Az iraki ideiglenes kormányzótanács tagjai szerint külföldi szélsőségesek állhatnak az Akila al-Hásimi, a tanács tagja ellen szombaton elkövetett merénylet ellen.

Az iraki kormányzótanács három női tagjának egyikére szombaton ismeretlen támadók több lövést adtak Bagdadban. A politikus asszony súlyosan megsebesült.

A Washingtonban tartózkodó Szondul Csapuk asszony, a kormányzótanács tagja az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte, hogy Akila al-Hásimi volt a merénylet célpontja. Szavai szerint a merényletet egy külföldi csoport követte el, "külföldiek kívánnak zavart kelteni Irakban".

Csapuk asszony egy iraki küldöttség tagjaként Washingtonban egy közép-keleti konferencián, majd a jövő héten az ENSZ-közgyűlés ülésszakának ülésén vesz részt. A kormányzótanács másik tagja, Vael Abdal-Latíf bászrai kormányzó, aki szintén részt vesz a konferencián, úgy vélte, hogy a merénylők Szaddám Huszein volt diktátor hívei vagy az al-Kaida terrorszervezet tagjai lehettek.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szombaton elítélte a merényletet - közölte szóvivője. Fred Eckhard elmondta: a világszervezet főtitkára szerint a támadás arról tanúskodik, hogy Irakban továbbra is aggasztó a biztonság és az erőszak hátráltatja az ország szuverenitásának helyreállítását.

A tervek szerint a karrierdiplomata Akila al-Hásimi is tagja lett volna az ENSZ-közgyűlés ülésszakára utazó iraki küldöttségnek.

Az Arab Liga is elítélte a merényletet.

- Az Arab Liga elutasítja a merényletek politikáját, amely árt az iraki stabilitás esélyeinek - jelentette ki Hisám Juszef, a szervezet szóvivője a Mena egyiptomi hírügynökségnek nyilatkozva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?