Endre, Elek
17 °C
30 °C

Riga: népszavazás után bukhat a kormány

MTI
2003.09.22. 13:49
Felbomlása előtt áll Einars Repse lett miniszterelnök jobbközép kormánya, miután az eddigi négy koalíciós partner közül három hétfőn nyílt levélben megvonta a kormányfőtől a bizalmat. Repse a múlt ősz óta van hivatalában. Kormányzási módszereit többször nyilvánosan bírálták. Szombaton népszavazás hagyta jóvá Lettország 2004. május elsejei európai uniós csatlakozását.

A liberális Repse, aki tavaly októberben - egyebek közt a korrupció elleni harc programjával - vezette diadalra az Új Idő pártot, a hétfői kabinetülés után nem volt hajlandó megerősíteni a felbomlást. "A régi és az új harca ez, és a kormány akadályozásának ötlete a régiek összeesküvése" - idézi a központi bank egykori főnökét a Reuters brit hírügynökség.

A kormányfőtől elforduló pártok hivatali zsarolással, fenyegetőzéssel és hazugságokkal vádolták Repsét. A válságnak nincs köze a nemrég lezajlott európai uniós népszavazáshoz. A balti országban a helyzet az utóbbi időben mérgesedett el a korrupció elleni iroda elnökének kinevezése körül a kormányban kialakult nézetkülönbségek miatt.