Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Riga: népszavazás után bukhat a kormány

MTI
2003.09.22. 13:49
Felbomlása előtt áll Einars Repse lett miniszterelnök jobbközép kormánya, miután az eddigi négy koalíciós partner közül három hétfőn nyílt levélben megvonta a kormányfőtől a bizalmat. Repse a múlt ősz óta van hivatalában. Kormányzási módszereit többször nyilvánosan bírálták. Szombaton népszavazás hagyta jóvá Lettország 2004. május elsejei európai uniós csatlakozását.

A liberális Repse, aki tavaly októberben - egyebek közt a korrupció elleni harc programjával - vezette diadalra az Új Idő pártot, a hétfői kabinetülés után nem volt hajlandó megerősíteni a felbomlást. "A régi és az új harca ez, és a kormány akadályozásának ötlete a régiek összeesküvése" - idézi a központi bank egykori főnökét a Reuters brit hírügynökség.

A kormányfőtől elforduló pártok hivatali zsarolással, fenyegetőzéssel és hazugságokkal vádolták Repsét. A válságnak nincs köze a nemrég lezajlott európai uniós népszavazáshoz. A balti országban a helyzet az utóbbi időben mérgesedett el a korrupció elleni iroda elnökének kinevezése körül a kormányban kialakult nézetkülönbségek miatt.