István, Vajk
17 °C
34 °C

Nem mernek Csecsenföldre menni a nemzetközi választási megfigyelők

MTI
2003.09.30. 15:00
A csecsenföldi elnökválasztást nemzetközi megfigyelők jelenlétében vagy anélkül, de megtartják - szögezte le Gennagyij Szeleznyov, az orosz parlament alsóházának elnöke kedden újságíróknak, gyávának nevezve a saját biztonságuk miatt aggódó európai megfigyelőket.

Arra a kérdésre, nem ássa-e alá a csecsenföldi választás legitimitását az, hogy nemzetközi szervezetek, közöttük az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, továbbá orosz jogvédő szervezetek nem hajlandók megfigyelőket küldeni az Észak-Kaukázusba, úgy felelt: tudomása szerint több szervezet még nem döntött véglegesen a kérdésben.

Szeleznyov úgy tudja, az ET-ben, illetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben az a legfőbb gond, hogy Moszkva tudja-e 100 százalékosan garantálni a megfigyelők biztonságát.

"Jobban izgatja őket a saját biztonságuk, semmint maga az elnökválasztás" - mondta az orosz politikus. Hozzátette: "készek vagyunk mindegyik mellé egy katonát állítani, ha annyira gyávák, hogy jobban aggódnak maguk, nem pedig azok miatt a választópolgárok miatt, akik szavazni fognak".