Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Irán: újabb atomlétesítményre mutatnak az ellenzékiek

Reuters
2003.10.13. 23:59
Egy korábban megbízható információkkal szolgáló iráni ellenzéki csoport hétfőn közölte, hogy értesüléseik szerint Teherán az eddig ismerteken kívül egy újabb atomlétesítményt is rejteget az ENSZ fegyverzetellenőrei elől.

Az Iráni Ellenállók Nemzeti Tanácsa (IENT) nevű külföldön tevékenykedő ellenzéki jelezte, hogy kedden szolgálnak majd további részletekkel. A Reutersnek elektronikus levélben eljuttatott közleményük szerint részletes beszámolójukban kitérnek majd arra, hogy mely országok segítették technikával az iráni atomprogramot és megosztják értesüléseiket a Kalaye Elektromos Művekkel kapcsolatban, ahol az fegyverellenőrök dúsított urán nyomaira bukkantak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nem kívánta kommentálni a szervezet állításait, de mint mondták mindenképpen utána szeretnének járni, hogy igaz-e, amit mondanak. 2002 augusztusában az IENT robbantotta ki az iráni nukleáris programmal kapcsolatos botrányt, amikor egy nehézvízgyártó és egy urándúsító üzemmel kapcsolatban közölt részleteket.

Idén augusztusban bezáratták az IENT egyesült államokbeli irodáit, mivel a szervezet Népi Mudzsahedin nevű katonai szárnyát a terrorszervezetek közé sorolják, mivel úgy tudják, hogy Szaddám Huszein áll mögöttük.