Boglárka
19 °C
35 °C

Fegyvergyártásra is alkalmas uránt találtak Iránban

2003.08.28. 15:46
Bár Irán vehemensen tagadja, hogy tömegpusztító fegyverek gyártására készül, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakemberei fegyvergyártáshoz használt dúsított urán nyomaira bukkantak. Az ország külügyminisztere elismerte a felfedezést, bár arról fogalma sincs, hogyan kerülhetett urán az erőműhöz.
Valóban dúsított uránt találtak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Natanz atomerőműve mellett - ismerte el a CNN-nek adott csütörtöki interjújában Kamal Harazi iráni külügyminiszter. Az Egyesült Államok régebb óta atomfegyver-program fenntartásával vádolja Iránt, a vádaskodás az iraki háború vége felé fel is erősödött.

Békés atom

Irán tagadta, hogy tömegpusztító fegyverek gyártására készül. A szükségleteit bőven felülmúlóó olajkészletekkel rendelkező ország állítása szerint atomprogramja polgári célú, az áramellátás biztosítására szolgál.

Az amerikaiak szerint ez azonban csak a fegyverprogram álcázására szolgál. A dúsított uránra utaló nyomok mindenesetre az Egyesült Államok igazát látszanak alátámasztani.

Maga sem tudja

Harazi ennek ellenére tagadta a vádakat a CNN-nek adott nyilatkozatában. Mint mondta, maga sem tudja, hogyan kerülhetett Natanzba a fegyvergyártáshoz használt anyag. "Jó kérdés" - válaszolta az érdeklődésre.

Mivel pontos információi nem voltak, a miniszter csak találgatni tudott. "Talán a gázcentrifuga külföldi szállítójánál szennyeződött dúsított urán részecskéivel" az erőműben talált eszköz - tippelt Harazi.