Oszkár
20 °C
29 °C

Iránnak szánták a 28 tonnányi fegyvert

2003.08.21. 17:44
Ágyukat, tankra szerelhető éjjellátó készülékeket próbáltak mezőgazdasági gépeken Iránba csempészni Lettországból. A lett hatóságok szerint a fegyvereket valószínűleg gerilláknak szánták. Irán hallgat.
Mezőgazdasági gépekként feladott illegális fegyverszállítmányra bukkantak a lett hatóságok Riga nemzetközi repülőterén. A vámszolgálat és a biztonsági rendőrség emberei 28 tonnányi szállítmányt, egyebek közt harckocsik számára rendszeresített éjjellátó berendezéseket és légvédelmi ágyúkat foglaltak le. A fegyvereket Iránba szállították volna.

Gerilláknak szánták

A hatóságok feltételezése szerint a fegyvereket és fegyveralkatrészeket Oroszországban adták fel - közölte a lett vámszolgálat szóvivője, Dita Klavina. A biztonsági rendőrség szóvivője, Kristine Apse elmondta: vizsgálatot indítottak egy lett cég ellen, amely részese volt az ügyletnek.

A lett katonai kémelhárítás szakemberei szerint a mintegy 280 ezer euró értékű szállítmányt nem az iráni hadseregnek szánták. Sokkal inkább Iránban tevékenykedő gerillaszervezetek próbálhattak hozzájutni, fegyverzetük karbantartása, illetve korszerűsítése céljából.

Irán hallgat

Az esetre egyelőre nem reagált hivatalosan sem a rigai orosz nagykövetség, sem Irán stockholmi képviselete.

A George Bush amerikai elnök által "a gonosz tengelyéhez" sorolt Iránt Washington egyebek közt azzal vádolja, hogy közel-keleti iszlám szélsőséges szervezeteket lát el fegyverrel és kiképzést nyújt tagjaiknak. Az 1979-ben kirobbant iszlám forradalom óta a Szovjetunió, majd annak felbomlásától kezdve a Oroszország Irán legnagyobb fegyverszállítója.