Hermina
15 °C
27 °C

Műholdat szeretne Irán

2003.08.17. 15:12
A Zohreh, azaz Vénusz nevű műhold célja ismeretlen, de az oroszok és olaszok már belekeveredtek. Ma Iránban mindezektől függetlenül féltucat emberéletet követelő utcai zavargások voltak.
Irán posta, telegráf és telefonügyi minisztere Szejed Ahmad Motamedi Istafahban közölte, hogy tárcája egy orosz céggel illetve különböző európai vállalatokkal tárgyal a Zohreh nevű műholdprogram megvalósításáról - közölte az iráni állami hírügynökség. Motamedi azt is elmondta, hogy az orosz féllel nem sikerült gyümölcsöző tárgyalást nyélbe ütni, mivel a fél elutasított bizonyos feltételeket. Hozzátette: a tárgyalások meg nem zárultak le.

Az iráni posta, telegráf, és telefonügyi minisztérium, az iráni tudományos, kutatási, és technológiai minisztériummal közösen egy olasz konzultinggal folytat megbeszéléseket a Mesbah műholdprogrammal kapcsolatban.

Motamedi idén áprilisban jelentette be, hogy a Zohreh műhold megépítésére és kilövésére kiírt nemzetközi pályázatot az orosz Uoya Export nyerte. A bejelentést azonban megtámadták az iráni parlamentben, mondván az Uoya Export csak egy fedőszerv, és valójában egy másik orosz cég, az NPOPM munkásai lóbálják majd a franciakulcsot a munkálatok során.

2002 júliusának egyik nagy belpolitikai vitája arról szólt, hogy panaszt adtak be Motamedi miniszter ellen, amiért az a parlament ellenkezését figyelmen kívül hagyva mégis elindította a műholdprogramot.

Önkormányzati zavargások

Négy tüntető és két rendőr életét vesztette szombaton a közép-iráni Szamirom nevű településen, miután a helyi kormányzat új intézkedései zavargásokhoz vezettek. A tüntetők a kormányzó hivatala előtt gyülekeztek, hogy tiltakozzanak az új közigazgatási övezet bevezetése ellen. A feldühödött tömeg autógumikat, később autókat és házakat kezdett gyújtogatni, végül kormányzati épületeket támadott meg.

A rendőrség közbeavatkozott, több tüntetőt őrizetbe vett. Az összecsapásban négy tiltakozó és két rohamrendőr meghalt, több tucat ember megsebesült - jelentette vasárnap az iráni állami rádió. Az esemény hatására az iráni igazságügyi minisztérium újragondolja az új közigazgatási változtatást - közölte vasárnap egy kormánytisztviselő az iráni állami rádióval. Az intézkedés alapján Vardast település Szamirom város része lett volna, a vardastiak azonban kulturális és kereskedelmi érdekeiket féltik, ezért tüntettek - tette hozzá a Reuters.