Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A franciák cáfolják, hogy garanciát adtak volna Huszeinnek

MTI
2003.11.04. 18:42
Minden alapot nélkülöző, rosszindulatú gyanúsítgatásnak minősítette a francia külügyminisztérium szóvivője azt az amerikai illetékesekre hivatkozó washingtoni lapjelentést, hogy Párizs a háború előtt megbízottak útján biztosította volna a bagdadi diktátort, meg fogja akadályozni a Biztonsági Tanácsban az Irak elleni amerikai inváziót.

"Semmilyen francia megbízott nem kapott felhatalmazást arra, hogy Irakban Szaddám Huszeinnel találkozzék, s bármilyen jellegű garanciáról tájékoztassa" - jelentette ki a külügyminisztérium szóvivője kedden újságírók előtt.

"Ilyen francia megbízottak nem voltak" - szögezte le nyomatékosan és több ízben is a párizsi külügyminisztérium illetékese. Emlékeztetett arra, hogy hasonló híresztelések tavaly év végétől nem egyszer merültek fel, de Párizs minden estben a leghatározottabban cáfolta a "minden alapot nélkülöző gyanúsítgatásokat".

Ladsous kiemelte: a szóban forgó időszakban Franciaország lankadatlanul szorgalmazta az iraki vezetésnél, hogy tegyen eleget az 1441-es BT-határozatban előírt kötelezettségeknek, mert azt az álláspontot képviselte, hogy egyedül ezen az úton lehet békésen feloldani a kialakult válságot.