Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Blair burkolt utalás tett esetleges távozására

MTI
2004.01.15. 15:33
Burkolt utalást tett esetleges távozási szándékára csütörtökön a brit kormányfő a felsőoktatási tandíj belpolitikai válsággá érett vitája ügyében, bár közölte, hogy nem számít alsóházi kudarcra ebben a kérdésben.

Tony Blair
Tony Blair szokásos havi sajtóértekezletén, a felsőoktatási reformról folyó súlyos belső vitákról azt mondta: a kormány "bátor, fontos és helyes" reformlépésekre készül, és "nincs értelme ellátni ezt a posztot, ha az ember nem képes keresztülvinni ilyen döntéseket".

Amikor az újságírók ez utóbbi félmondatára rácsapva egyenesen megkérdezték, hogy ez távozási szándékát jelenti-e az egyetemi tandíj ügyében fenyegető parlamenti kudarc esetén, Blair csak annyit mondott: jóllehet "nem intelligens dolog találgatásokba bonyolódni", de szerinte a kormány megnyeri a kérdésben kitűzött parlamenti szavazást.

A brit kormány éppen egy hete terjesztette be fennállásának eddigi legkétesebb sikerű törvénytervezetét. Ennek alapján az állami egyetemek 2006-tól tanévenként 3 ezer fontig (1,1 millió forint) terjedő, a diplomaszerzés utáni jövedelmekből, utólag fizetendő tandíjat szedhetnének be a hallgatóktól.