József, Bánk
-6 °C
0 °C

Powell: Kivizsgáljuk kit vesztegetett meg Szaddám

MTI
2004.03.20. 17:11
Az Egyesült Államok minden segítséget megad a világszervezetnek ahhoz, hogy kivizsgálják: megvesztegetett-e külföldi személyiségeket az iraki diktatúra - közölte szombaton az amerikai külügyminiszter.

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára egy nappal korábban úgy nyilatkozott: nagyon is lehetséges, hogy az Irak számára engedélyezett "olajat élelmiszerért" ENSZ-program során szabálytalanságok történtek, s ezért igen magas szinten kell független vizsgálatot indítani.

Colin Powell a Kuvaitban tett látogatását befejező sajtóértekezletén megerősítette: az ENSZ hozzájuthat "az olajat élelmiszerért" programról szóló, Bagdadban található dokumentumokhoz.

Az iraki al-Mada újság január végén óriási vihart kavart annak a listának a megjelentetésével, amely a volt iraki diktátorral illegális olajüzletekbe bonyolódott személyeket és szervezeteket nevezett meg, köztük egy magyar politikai pártot is.

A Szaddám-rezsim állítólag 10 milliárd dollárnyi összeget halmozott fel olajcsempészetből. Az megvesztegetett személyek listáján 46 országból közel 270 ember neve szerepelt. Voltak köztük kormánytisztviselők, törvényhozók, politikusok, újságírók, üzletemberek.