Béla
12 °C
27 °C

Bin Laden nyomában a francia terroristavadászok

MTI
2004.04.13. 15:07
Oszama bin Laden rejtekhelyét keresi a francia különleges hadműveleti parancsnokság (COS) mintegy kétszáz fős egysége Afganisztán délkeleti hegyvidékén egy kilenc hónapja tartó szigorúan titkos, amerikai vezénylésű akció keretében - értesült a Libération.

A párizsi lap Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter minapi, lakonikus rövidségű nyilatkozatából figyelt fel a témára. A miniszter asszony a L,Express hetilapban közölte, hogy az ázsiai országban tartózkodó,"kiváló helyismerettel bíró francia különítménynek a közelmúltban bizonyos információk révén sikerült hozzájárulnia bin Laden tartózkodási helyének beméréséhez".

A Libération kutakodásai nem sok konkrétumot eredményeztek: a baloldali lap tudomása szerint a francia titkos katonai missziót teljes hírzárlat övezi. Az Élysée elnöki hivatal 2003 júniusában bejelentette, hogy a COS különleges egységet meneszt Afganisztánba, Franciaország azonban az Egyesült Államok igényének eleget téve írásos kötelezvényben vállalta, hogy semmit nem hoz nyilvánosságra a francia különleges egység afganisztáni tevékenységéről.