Bush a demokratikus Kubáért 'küzd'

MTI
2004.05.21. 06:04
Demokratikus kubai rendszer megteremtését sürgette George Bush amerikai elnök csütörtökön abban az üzenetében, amelyet a szigetország Spanyolországtól való függetlenné válásának évfordulóján tettek közzé.

"Az amerikai nép nevében jókívánságaimat küldöm a kubai népnek, amely a kubai köztársaság megszületésének évfordulóját ünnepli" - áll az elnöki közleményben. "A 11 millió kubai mellett állunk, akik (Fidel) Castro diktatúrája alatt szenvednek, jólétről és szabad jövőről álmodnak" - tette hozzá az elnök, aki nemrégiben a Kuba elleni embargó szigorításáról döntött.

Bush elnök intézkedései értelmében a kubai származású amerikai állampolgárok a jövőben csak háromévente egyszer utazhatnak Kubába a mostani évenkénti egy utazás helyett, és közvetlen hozzátartozóikat leszámítva nem küldhetnek pénzt a szigetországba.

Amerikai képviselők egy csoportja csütörtökön törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében a kongresszus évente felülvizsgálná a szigetország elleni amerikai kereskedelmi embargót. A kétpárti javaslat a legfrissebb kísérlet az embargó enyhítésére.