Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eretnekperekre készül az anglikán egyház

MTI
2004.06.24. 10:53
Az anglikán egyház rövidesen ismét eretnekpereket rendez azon papok ellen, akik nem tartják magukat szigorúan doktrínáihoz és szabályaihoz. A perek, mint a londoni The Times megírta, jogot adnának az anglikán egyház legkonzervatívabb szárnyának, hogy üldözzék a liberálisabb és mérsékeltebb papokat, és ösztönözzék a rítusokról és a liturgiáról az 1800-as években folyó viták felelevenítését.

A tervek szerint létrehoznának egy "fegyelmi bíróságot", amelynek egy jogi végzettségű elnöke, három püspök, két alacsonyabb rangú pap és két világi személy lenne a tagja. Elvileg a perbefogott papokat kiközösíthetik, ha bármi olyant prédikálnak vagy tanítanak, amely ellentmond a Bibliának, az anglikán egyház 39 törvénycikkelyének, valamint a közös imádságok 1662-ben könyvének. Ugyanúgy büntetés sújthatja ennek alapján azt a papot, aki a homoszexuális "házasság" szentségét hirdeti, mint aki nem tartja rendben és tisztán a templomát. A bíróság létrehozásáról az anglikán egyház általános szinódusa hivatott dönteni; a tanácskozást júliusban tartják York városában.