Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szaddám-lobogó lett Irak zászlaja

MTI
2004.07.01. 18:40
Az iraki ideiglenes kormány az iraki nemzeti lobogónak a Szaddám Huszein idején módosított változatot választotta mindenféle hivatalos bejelentés és formális döntés nélkül - írta a The Washington Times csütörtöki számában.

A lap megjegyzi, hogy a hatalomátadás napján Bagdadban vagy Irak washingtoni nagykövetségének épületén felvont zászló nem a hagyományos, már Szaddám Huszein országlása előtt is hivatalos piros-fehér-fekete, a fehér sávban három zöld csillaggal ellátott lobogó volt, de nem is az idén kiötlött fehér-kék-sárga színű, amelyet áprilisban ismertetett nagy felhajtással az ideiglenes kormány hivatalba lépésével feloszlatott ideiglenes kormányzótanács.

A szuverenitás helyreállításával felvont lobogó a hagyományos zászló Szaddám Huszein alatt módosított változata. A diktátor nem sokkal az 1991-es öbölháború után Nagy az Isten felirattal látta el a zászlót a fehér sávban a zöld csillagok között.

Az ideiglenes kormány nyilván jobbnak látta, ha nem változtat a zászlón, hiszen - diktátor ide, diktátor oda - az Istent magasztaló szöveg eltávolításának nagyon kedvezőtlen visszhangja lenne a lakosság soraiban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!