Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ártalmatlanok az irakban talált mérgesgáz-gránátok

dpa
2004.07.03. 20:07
Az Irakban talált mérgesgáz-gránátok az amerikai kadsereg szerint ártalmatlanok. A 18 gránát működésképtelennek bizonyult, közölte a főparancsnokság, erllentmondva ezzel a lengyel beszámolóknak.

Az amerikai tesztek szerint két gránátban szaringáz nyomaira bukkantak, a többiben semmilyen vegyi anyag nem volt. A kémiai lőszerek még az Irán ellen 20 évvel ezelőtt vívott háborúból származtak. Az amerikai főparancsnokság szerint még a tesztekben pozitívnak bizonyult két gránát, szét volt rozsdásodva és a vegyi anyag is minimális volt, így semmilyen veszélyt nem jelentettek a környezetükre.

Pénteken egy lengyel tábornok kijelentette, hogy a megtalált fegyverek bevetése az Irakban tartózkodó haderők ellen beláthatatlan következményekkel járt volna. Az USA és szövetségesei tavaly az Irakban felhalmozott tömegpusztító fegyvereket jelölték meg az ország elleni fellépés fő indokaként.