Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izraeli telepesek megfenyegették Saront

MTI
2004.07.05. 18:31
Megfenyegették az izraeli telepesmozgalom képviselői hétfőn Ariel Saron izraeli kormányfőt: akár erőszakkal is szembeszállnak a palesztin területeken létesült telepek felszámolását célzó tervével szemben. "Nyilvánvaló, hogy harc fog kitörni" - jelentette ki Itamar Ben-Gvir, a telepesek képviselője, az izraeli szélsőjobboldal ismert alakja.

A Gázai övezetben élő zsidó telepesek úgy döntöttek, petíciót nyújtanak be az izraeli parlamenti képviselőknek. "Azért választottuk meg Önöket, hogy a menekülés helyett a biztonságot, a reménytelenség helyett pedig a hitet szavatolják számunkra" - olvasható a "Remény petíciója" című beadványban. A telepesek hétfőn arról is határoztak, hogy július végén emberláncot alkotnak, amely az elképzelések szerint a Gázai övezet déli részén fekvő Gus Katif zsidó teleptől egészen a jeruzsálemi Siratófalig ér majd. Az akció része a Gázai övezetbeli zsidó telepek felszámolását célzó Saron-terv elleni tiltakozásnak.

Az izraeli kormányfő kivonulási terve előirányozza, hogy 2005 végéig mind a 21 zsidó települést fel kell számolni a Gázai övezetben és négy zsidó telepet (a 120 közül) a másik megszállt palesztin területen, Ciszjordániában, ahol a 240 ezer telepes többsége él.