Izraeli telepesek megfenyegették Saront

MTI
2004.07.05. 18:31
Megfenyegették az izraeli telepesmozgalom képviselői hétfőn Ariel Saron izraeli kormányfőt: akár erőszakkal is szembeszállnak a palesztin területeken létesült telepek felszámolását célzó tervével szemben. "Nyilvánvaló, hogy harc fog kitörni" - jelentette ki Itamar Ben-Gvir, a telepesek képviselője, az izraeli szélsőjobboldal ismert alakja.

A Gázai övezetben élő zsidó telepesek úgy döntöttek, petíciót nyújtanak be az izraeli parlamenti képviselőknek. "Azért választottuk meg Önöket, hogy a menekülés helyett a biztonságot, a reménytelenség helyett pedig a hitet szavatolják számunkra" - olvasható a "Remény petíciója" című beadványban. A telepesek hétfőn arról is határoztak, hogy július végén emberláncot alkotnak, amely az elképzelések szerint a Gázai övezet déli részén fekvő Gus Katif zsidó teleptől egészen a jeruzsálemi Siratófalig ér majd. Az akció része a Gázai övezetbeli zsidó telepek felszámolását célzó Saron-terv elleni tiltakozásnak.

Az izraeli kormányfő kivonulási terve előirányozza, hogy 2005 végéig mind a 21 zsidó települést fel kell számolni a Gázai övezetben és négy zsidó telepet (a 120 közül) a másik megszállt palesztin területen, Ciszjordániában, ahol a 240 ezer telepes többsége él.