Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Klestil életéért küzdenek az orvosok

MTI
2004.07.06. 10:52
Túlélte az első éjszakát a kórházban Thomas Klestil leköszönő osztrák köztársasági elnök, akinek állapota továbbra is válságos - adta hírül kedden az osztrák tömegtájékoztatás. A hétfő reggel óta eszméletlen elnököt az AKH bécsi általános kórház intenzív osztályán mélyaltatásban tartják, lélegeztető géppel biztosítják szervezete oxigénellátását. Az elnök hétfő reggel esett össze az államfői rezidencián, szíve leállt. A biztonsági személyzet, majd a riasztott orvos újraélesztette a 72. életévében járó politikust, akit helikopterrel kórházba szállítottak. Klestil szíve a helikopteren is leállt, a keddi osztrák sajtó jelentései szerint a posztjáról július 8-án leköszönő elnök kétszer is a klinikai halál állapotában volt. Egyelőre nem tudni, hogy mindez milyen mértékben károsította szervezetét. Az orvosok szerint Klestilt legalább 14 napig altatják, hogy tüdeje megerősödjék.

Klestil már hosszabb ideje tüdőproblémákkal küszködik. Először 1996 szeptemberében került kórházba atípusos tüdőgyulladással. Akkor 4 napig altatták, de az orvosok nem tájékoztatták erről az ország politikai vezetését. A késői tájékoztatás után Franz Vranitzky akkori osztrák kancellár vette át ideiglenesen az államfői teendők ellátást. Klestil csak október elején vette vissza a köztársasági elnöki tisztség gyakorlását, néhány hétig betegágyából látta el feladatait. Az elnök 1996 novemberében tüdőembólia miatt 10 napra ismét kórházba került, legutóbb pedig tavaly júniusban szorult kórházi ápolásra enyhe tüdőgyulladással. Tavaly novemberben olyan szerencsétlenül esett el az elnöki rezidencia fürdőszobájában, hogy mindkét Achilles-ínját meg kellett operálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?