Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az USA engedély nélkül szállított el uránt Irakból?

MTI
2004.07.08. 16:42
Az ENSZ illetékes szervezetének engedélye nélkül szállított el Irakból csaknem két tonna enyhén dúsított uránt és radioaktív anyagokat az Egyesült Államok - jelentette ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselője, mert Washington csak az anyagok eltávolítására vonatkozó szándékáról értesítette az ügynökséget, engedélyért azonban nem folyamodott. Az amerikai energiaügyi minisztérium szerdán jelentette be, hogy június 23-án, néhány nappal az iraki hatalomátadás előtt a Bagdad melletti al-Tuvaita atomkutató központból az Egyesült Államokba szállítottak több mint 1,7 millió tonna nukleáris anyagot.

Abraham hangsúlyozta, hogy a radioaktív anyagok lefoglalását és eltávolítását az ENSZ Biztonsági Tanácsa érvényes határozataival összhangban hajtották végre és előre tájékoztatták a NAÜ-t is. ENSZ-körökben most mégis aggályok fogalmazódtak meg az amerikai eljárás jogszerűségére vonatkozóan, mert az al-Tuvaita központban tárolt nukleáris anyagok Irakot illetik és a NAÜ ellenőrzése alatt állnak.

Irak nem folytatja a megbuktatott Szaddám Huszein által kezdeményezett nukleárisfegyver-programjait - jelentette ki csütörtökön Ijad Allávi, az ideiglenes kormány feje. A politikus szerint Irakban nincs helyük a tömegpusztító fegyverek gyártásához használt nukleáris anyagoknak, és a bagdadi kormány nem kívánja az ország gazdagságát ezeknek a pusztító és illegális fegyvereknek az előállítására pazarolni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!