Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Az önjelölt terroristavadászok az ISAF-ot is becsapták

MTI
2004.07.14. 15:58
Az Afganisztánba telepített nemzetközi erők akaratlanul is törvénytelen segítséget nyújtottak azoknak az amerikaiaknak, akik "magánúton" harcoltak a terrorizmus ellen, és magánbörtönt tartottak fenn. Az afganisztáni nemzetközi biztonság erő (ISAF) szóvivőjének szerdai közlése szerint a Jonathan Idema vezette csoport három esetben kérte tűzszerészek és robbanószer után nyomozó kutya kiszállását kabuli helyszínekre. A szakértők két esetben találtak robbanószernyomokat, egyszer pedig gyanús elektronikus alkatrészeket.

Henderson szóvivő szerint megtévesztette őket, hogy Idemáék amerikai zászlóval feldíszített amerikai katonai egyenruhát viseltek, és úgy viselkedtek, mintha a fegyveres erők valamelyik különleges alakulatához tartoznának. Az épületek átkutatása során a békefenntartók nem tapasztalták, hogy az önjelölt terroristavadászok bántalmazták volna foglyaikat. Nem volt ok azt gondolni, hogy nem hivatalos eljárást látnak - mondta a szóvivő.

Az "együttműködésben" csak az tűnt fel, hogy a különítmény soha nem egyeztette előre a bevetéseit a nemzetközi erőkkel, és csak alacsony szinten tartotta velük a kapcsolatot. Amint ez kiderült, a segítséget megtagadták tőle - közölte Henderson az ügy hátterének megvizsgálása után. A csoportot július 9-én letartóztatták, a magánbörtönben talált foglyokat szabadon engedték. Az önkényeskedőket átadják az amerikai hatóságoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!