Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az önjelölt terroristavadászok az ISAF-ot is becsapták

MTI
2004.07.14. 15:58
Az Afganisztánba telepített nemzetközi erők akaratlanul is törvénytelen segítséget nyújtottak azoknak az amerikaiaknak, akik "magánúton" harcoltak a terrorizmus ellen, és magánbörtönt tartottak fenn. Az afganisztáni nemzetközi biztonság erő (ISAF) szóvivőjének szerdai közlése szerint a Jonathan Idema vezette csoport három esetben kérte tűzszerészek és robbanószer után nyomozó kutya kiszállását kabuli helyszínekre. A szakértők két esetben találtak robbanószernyomokat, egyszer pedig gyanús elektronikus alkatrészeket.

Henderson szóvivő szerint megtévesztette őket, hogy Idemáék amerikai zászlóval feldíszített amerikai katonai egyenruhát viseltek, és úgy viselkedtek, mintha a fegyveres erők valamelyik különleges alakulatához tartoznának. Az épületek átkutatása során a békefenntartók nem tapasztalták, hogy az önjelölt terroristavadászok bántalmazták volna foglyaikat. Nem volt ok azt gondolni, hogy nem hivatalos eljárást látnak - mondta a szóvivő.

Az "együttműködésben" csak az tűnt fel, hogy a különítmény soha nem egyeztette előre a bevetéseit a nemzetközi erőkkel, és csak alacsony szinten tartotta velük a kapcsolatot. Amint ez kiderült, a segítséget megtagadták tőle - közölte Henderson az ügy hátterének megvizsgálása után. A csoportot július 9-én letartóztatták, a magánbörtönben talált foglyokat szabadon engedték. Az önkényeskedőket átadják az amerikai hatóságoknak.