Bush: Szudán vessen véget a milíciák kegyetlenkedéseinek

MTI
2004.07.23. 21:25
George Bush amerikai elnök pénteken követelte, hogy Szudán vessen véget a milíciák által az ország nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban elkövetett erőszakos cselekményeknek és segítse elő a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatását a térségbe. Az amerikai elnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok együttműködik az ENSZ-szel és az Afrikai Unióval, hogy segítséget nyújtsanak a térségben szenvedő embereknek.

Az Egyesült Államok csütörtökön határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amelyben követeli, hogy a szudáni kormány vegye őrizetbe és ítélje el az arab milicistákat, akiket az őshonos, főként fekete lakosság elleni erőszakos cselekményekkel vádolnak.

Az amerikai kongresszus csütörtök este egyhangúlag elfogadott határozatában népirtásnak minősítette a dárfúri polgári lakosság ellen elkövetett kegyetlenkedéseket és felszólította a washingtoni vezetést: azonnal cselekedjen, akár "egyoldalú" lépéssel is. A 17 hónapja tartó konfliktusban több mint tízezer ember halt meg és több mint egymilliót üldöztek el otthonából.