Viola
-5 °C
-2 °C

Eredménytelenek a cseh kormányalakítási tárgyalások

MTI
2004.07.29. 12:20
Eredménytelenül végződött a három cseh koalíciós párt vezetőinek szerda éjjeli tanácskozása az új cseh kormány miniszteri tárcáinak elosztásáról, illetve személyi összetételéről. A több mint hétórás tanácskozás után a régi-új koalíció középső tagja, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elutasította a miniszteri tárcáknak a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) által javasolt újraelosztása minden változatát, s kivonult a tanácskozásról.

A három pártnak eddig aránylag gyorsan és élesebb viták nélkül sikerült megállapodnia a koalíciós együttműködés szabályaiban, illetve az új kormány programjában. A tárcák elosztása és a személyi kérdések azonban egyelőre megoldatlanok. "Folytatni fogjuk a tárgyalásokat az US-DEU képviselőivel. A hét végéig a helyzet várhatóan megoldódik" - nyilatkozta újságíróknak Hana Orgoníková szociáldemokrata szóvivő.

A három párt vezetője ugyanis már korábban megállapodott abban, hogy a kormányprogramot és a tárcák elosztását is magába foglaló koalíciós szerződést vasárnap írják alá. Az elképzelések szerint Stanislav Gross és kormánya augusztus közepén lépne a képviselőház elé, hogy bizalmat kérjen maga iránt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!