Mátyás
-6 °C
1 °C

Draskovic elítélte a srebrenicai mészárlást

MTI
2004.10.01. 17:44
Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter szerint a szerb történelem ellen követtek el bűntényt azok, aki véghezvitték a srebrenicai mészárlást. A külügyminiszter ezekkel a szavakkal nyitotta meg pénteken Belgrádban a múlttal való szembesülésnek szentelt kétnapos nemzetközi konferenciát, amelyen felszólalt Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze is.

"A rendszerváltás után nekünk elsőknek kellett volna Srebrenicába mennünk, hogy elmondjuk, kik követték el a bűntényt kik ellen. Akik ezt véghezvitték (a srebrenicai mészárlást), azok a szerb történelem és kultúra ellen követtek el gaztettet. Bűntényt követtek el több százezer szerb, zsidó és roma ellen, a náci birodalom áldozatai ellen, megszégyenítve és ismét elítélve azokat a halottakat" - hangoztatta Draskovic.

A boszniai szerb erők 1995 júliusában, Srebrenica elfoglalása után három nap leforgása alatt a település közel nyolcezer muzulmán fiú és férfi lakóját gyilkolták le. A boszniai szerb kormány csak kilenc évvel a vérengzés után, az idén júliusban ismerte be, hogy a szerb erők "több ezer" muzulmánt gyilkoltak meg Srebrenicában.