Donát
-4 °C
2 °C

Az EBESZ szerint rendben zajlottak az afganisztáni választások

MTI
2004.10.10. 12:01
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő csoportja nem lát okot az afganisztáni választások megismétlésére - közölte vasárnap Kabulban Robert Barry, a csoport vezetője. Szerinte az elnökválasztásról visszalépő 14 jelölt ilyen irányú javaslata indokolatlan, mert a szabálytalanságok ellenére "nagyjában-egészében rendezetten" zajlottak le a választások. "Október 9. történelmi nap volt Afganisztánban. Azok a milliók, akik az urnákhoz járultak, amellett tettek hitet, hogy jogállamiságot akarnak az erőszak törvénye helyett".

Hamid Karzai hivatalban levő elnök riválisai szabálytalanságokra hivatkozva a szavazás megszakítását és új választások rendezését követelték szombaton. Kiderült egyebek között, hogy rossz minőségű volt az a szavazóhelyiségekben használt vegytinta, amellyel a voksukat leadó szavazók hüvelykujját megjelölték, nehogy valaki többször is voksolhasson. Ennek a tintának a választás napján lemoshatatlannak kellett volna lennie, de mint kiderült, nem volt az.

A választások tisztaságát 2300 fővel ellenőrizte egy afgán független szervezet, az Alapítvány a Szabad és Tisztességes Afganisztáni Választásokért is. Vasárnap közzétett nyilatkozata szerint "eléggé demokratikus környezetben" zajlott le a voksolás. "A szavazóhelyiségek nagy többségében általában eléggé demokratikus környezetet tapasztaltunk. A biztonsági helyzet általában véve sokkal jobb volt, mint a pesszimista jóslatok sugallták" - olvasható nyilatkozatában.

A szervezet elismerte a vegytintával kapcsolatos kifogások jogosságát, de úgy vélekedett, hogy ez a hiba nem csalási kísérlet volt, hanem a választási tisztségviselők tapasztalatlanságának következménye. Hozzátette, hogy megfigyelői szerint általában gyatra volt a választási bizottságok tagjainak felkészítettsége.

Maszúda Dzsalál - az egyetlen női jelölt az elnökválasztáson - megerősítette vasárnap, hogy nem tartja demokratikusnak a lezajlott elnökválasztást, és megismételte, hogy nem fogja elismerni a választás eredményét. Közölte: csatlakozik ahhoz a 14 jelölthöz, akik a választás megismétlését követelik, de nem írja alá közös tiltakozó nyilatkozatukat, mert "meg akarja őrizni függetlenségét".

Több ezer választási tisztségviselő megkezdte vasárnap a szavazatok összeszámlálását. Megfigyelők arra számítanak, hogy a folyamat hosszúra nyúlik, hetekig eltarthat.