Az ellenzéki Juscsenkóval tárgyalnak a kárpátaljai magyarok

Index
2004.11.10. 10:04
Kijevbe utazik Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ és Kovács Miklós a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, hogy tárgyaljon az ukrán ellenzéki elnökjelölttel, a nyugatbarát Viktor Juscsenkóval, tudta meg az Index.

A megbeszélés céljairól Kovács elmondta, az év végére párttá alakuló KMKSZ választási megállapodást kötne a Mi Ukrajnánk vezetőjével, aminek alapján a KMKSZ az ukrán elnökválasztás második fordulójában Juscsenkót támogatja Viktor Janukovics miniszterelnökkel szemben. A támogatásért cserébe szeretnék, hogy a hatalomra kerülése esetén Juscsenko támogassa Tiszamelléki járás és a magyar tankerület létrehozását, a kárpátaljai magyarság nyelvi jogainak kiterjesztését és a magyarországi támogatások előtti bürokratikus akadályok megszüntetését.

A kettős állampolgárság kérdéséről Kovács elmondta, elvileg lehetséges, gyakorlatilag viszont aligha, hogy az Ukrajnában nem létező intézmény létrejöjjön. A kettős állampolgárság megteremtéséhez ugyanis alkotmánymódosítás szükséges, amihez nemcsak kétharmados törvényt kellene módosítani, de népszavazást is ki kellene írni. Kovács szerint ezért amikor az oroszbarát Viktor Janukovics az ukrajnai oroszok kettős állampolgárságáról beszél, olyasmit vállal, amit nagyon nehezen tudna teljesíteni (Arról nem is szólva, hogy Oroszország sem teszi lehetővé a kettős állampolgárságot). Mint Kovács elmondta, ezt Juscsenko sem tudná, és nem is szokta megígérni.

A KMKSZ távol maradt az ukrán elnökválasztás első fordulójától, egyik jelöltet sem támogatva, ezért a magyar többségű választókerületekben Viktor Janukovics szerezte meg a többséget. Kovács szerint azonban, ha a KMKSZ beszáll a kampányba, kellő mozgósító erővel rendelkezik ahhoz, hogy az első forduló eredményét megfordítsa.